Okładka książki - Dziedziczka z Moczarowisk

Dziedziczka z Moczarowisk

Każdy z nas ma czasem potrzebę po prostu się zatrzymać, najlepiej by jeszcze czas stanął w miejscu. Nasze życie to ciągły pęd z telefonem w ręku, z napiętym grafikiem, ciągłą pogoń za pieniądzem, którego i tak jest nam wiecznie mało. Kto z nas nie chciałby wylądować, gdzieś gdzie czas się zatrzymał, w takim miejscu jak Pałac w Moczarowiskach, gdzie panują zasady iście z XIX wieku. Telefony nie są nikomu potrzebne, gdzie można odpocząć od cywilizacyjnego zgiełku.

"Dziedziczka z Moczarowisk" to kontynuacja powieści "Pałac w Moczarowiskach", jednak jest tak zmyślnie napisana, że wcale nie trzeba znać pierwszej części, by zatopić swe myśli bez reszty w tej historii. Bardzo fajnym i ciekawym zabiegiem zastosowanym przez autorów jest krótkie przypomnienie treści zawartych w poprzedniej książce i przedstawienie bohaterów występujących w tej części historii o Pałacu w Moczarowiskach. Dzięki temu odbiór zagmatwanej i wielowątkowej fabuły zawartej w tej powieści od razu staje się łatwiejszy. Postacie są niezwykle barwne i wyraziste, z nimi nie sposób się nudzić.

Główna bohaterka Nika (właściwie Monika) – przybrana córka nieślubnego syna Ignacego Sępa - Moczarowskiego otrzymuje Pałac w spadku po swoim przybranym dziadku, jednak jego prawowity wnuk Władysław Sęp – Moczarowski nie może się pogodzić z takim stanem rzeczy i robi wszystko, by tę sytuację zawrócić, według niego, na właściwe tory, czyli pozbyć się Niki z Pałacu. Czyli jak nie wiadomo o co chodzi, to z pewnością chodzi o pieniądze. Kobieta więc zamiast prowadzić spokojne życie po pasmie dość nieciekawych życiowych zakrętów musi ciągle mierzyć się z wojną podjazdową, którą wobec niej prowadzi Władysław. Na całe jej szczęście ma kilku wspaniałych przyjaciół i swoją przybraną rodzinę obok siebie oraz czarującego dobrego ducha Onufrego.

Jak zakończy się ta przepychanka o majątek? Do czego doprowadzą te ciągłe intrygi i knowania Władysława? Tego musicie dowiedzieć się sami, bo nie mogę Wam wszystkiego zdradzić.

„Dziedziczka z Moczarowisk” to idealna lektura na ciepłe letnie dni, gdy w czasie urlopowego odpoczynku mamy ochotę na przyjemną książkę, która swoim wyjątkowym klimatem doskonale nas zrelaksuje.

Ja swój egzemplarz otrzymałam dzięki dobrym duszom z Wydawnictwa Prószyński i S-ka, za co serdecznie dziękuję.

Informacje dodatkowe o Dziedziczka z Moczarowisk:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka