Okładka książki - Dziesięć lat romansu

Dziesięć lat romansu

Ta książka, choć ma w tytule słowo "romans", romansem nie jest. Jest za to o romansie, który nie ma w sobie za wiele z romantyczności ogólnie rozumianej. Ale czy właśnie o to miało chodzić w tej historii? O motyle w brzuchu, ochy i achy, prawdziwe miłosne uniesienia?

✨️Kto pokocha?

Każdy, kto gustuje w historiach emocjonalnych, a jednocześnie bardzo stonowanych. Bo to, że w tej książce są emocje, które wpływają na czytelnika, jest więcej niż pewne. Ale nie są to emocje, które definiują również bohaterów. Raczej to, co robią, jak projektują swoje związki i życia sprawia, że odbiorca czuje w sobie całą masę uczuć, wielokrotnie skrajnych — od zrozumienia po kompletny brak akceptacji dla czynów postaci. Pokochają ci, którzy lubią powieści toczące się na przestrzeni lat, pokochają ci, którzy lubią powieści realistyczne, niepozbawione ironii i trzymające w napięciu.

✨️Za co pokochasz?

Za autentyczność. Erin Somers nie bawi się w malarkę. Nie koloruje romansu, nie ubarwia swoich bohaterów. To zwyczajni ludzie, którzy zdecydowali się na życie w podwójnych związkach: tych oficjalnych i tych sekretnych. Pokocha każdy, kto lubi w trakcie czytania czuć, jakby skrywał jakiś sekret i rozważa, co byłoby najczystsze moralnie — wydać swoich przyjaciół, czy udawać, że o niczym nie wie.

✨️Czy ja pokochałam?

Ta książka mnie zachwyciła. Wszystko tu toczy się tak naturalnie. Nawet jeżeli mowa o niewygodnych dla bohaterów sytuacjach. Przez cały czas miałam wrażenie, jakbym poznawała prawdziwą historię. Jestem pewna, że na świecie znajdzie się ogrom ludzi, którzy w trakcie czytania tej książki będą czuli się obnażeni (a poznasz ich po rumieńcach na twarzy i unikaniu kontaktu wzrokowego). Bardzo podoba mi się styl, w jakim została napisana ta opowieść - bezpośredni, czasami sarkastyczny, pełen wątpliwości, usprawiedliwień i emocji, a przy tym swobodny, jak gdyby opowiadana historia była czymś zwyczajnym i obecnym w życiu każdego człowieka.

✨️Czy polecam?

Tak, bo to niesamowicie błyskotliwa powieść. Niby wiemy, o czym będzie, bo jeśli nie opis, to już sam tytuł wykłada kawę na ławę, ale to wciąż mało. W tej książce zacierają się granice między tym, czego chce serce, a o co walczy rozum.

✨️O czym jest?

Ona myślała, że ma wszystko, dopóki nie spotkała jego.

On myślał, że ma wszystko, dopóki nie spotkał jej.

Więź, która ich połączyła, przerodziła się w wieloletni romans.

To powinno skończyć się teraz — często tak myśleli.

Ale pragnienie posiadania innego życia zawsze wygrywało.

Informacje dodatkowe o Dziesięć lat romansu:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2026-01-21
Tytuł oryginału: The Ten Year Affair
Dodał/a opinię: zaczytania

Tagi: Proza literacka Współczesna proza literacka

Zobacz opinie o książce Dziesięć lat romansu

Kup książkę Dziesięć lat romansu