Okładka książki - Dziesięć życzeń, w tym jedno nie do spełnienia

Dziesięć życzeń, w tym jedno nie do spełnienia

Dziesięć życzeń, w tym jedno nie do spełnienia
autorka: Małgorzata Kur

Ta książka poruszyła mnie ciszej, niż się spodziewałam ale za to głębiej. „Dziesięć życzeń, w tym jedno nie do spełnienia” to historia, która nie krzyczy emocjami, tylko powoli je odsłania, warstwa po warstwie. Czytałam ją z tym charakterystycznym uciskiem w gardle, kiedy czujesz, że dotykasz czegoś bardzo prawdziwego, bardzo ludzkiego.

Najmocniejszym sercem tej opowieści jest relacja babci i wnuczki. Miłość między nimi nie jest cukierkowa ani idealna jest pełna troski, niedopowiedzeń, czasem milczenia, które boli bardziej niż słowa. To piękne i jednocześnie trudne pokazanie tego, jak bardzo się kochamy, a jak rzadko naprawdę się słyszymy. Jak łatwo zakładamy, że „jeszcze będzie czas”, nie zauważając, że czas potrafi być bezlitosny.

Autorka w niezwykle delikatny sposób pisze o poszukiwaniu siebie nie tylko przez młodą bohaterkę, ale także przez tę starszą. Bo ta książka uświadamia coś bardzo ważnego: że na pytania o sens, wybory i niespełnienia nie ma metryki. Że każdy wiek niesie swoje marzenia i swoje żale, a niektóre z nich zostają z nami na zawsze. To jedno życzenie, które nie może się spełnić, unosi się nad całą historią jak cień cichy, ale nie do pominięcia.

Ogromne wrażenie zrobiło na mnie to, jak pokazane są niedopowiedzenia. Te drobne przemilczenia, niewypowiedziane zdania, odkładane rozmowy „na później”, które potrafią z czasem urosnąć do rangi muru nie do przejścia. Ta książka boli właśnie dlatego, że jest tak bliska życiu. Bo każdy z nas ma w sobie coś, czego nigdy nie powiedział z lęku, z dumy albo z miłości.

To opowieść o rodzinnych więzach, o dziedziczeniu emocji, o tym, jak historie poprzednich pokoleń wpływają na nasze wybory, nawet jeśli nie znamy ich w całości. I o tym, że czasem największym aktem odwagi jest rozmowa szczera, spóźniona, ale wciąż potrzebna.

Po lekturze zostałam z refleksją i ogromną potrzebą rozmowy. Z bliskimi. Z sobą samą. Z tymi, którym jeszcze mogę powiedzieć wszystko, zanim będzie za późno. To jedna z tych książek, które nie kończą się wraz z ostatnią stroną.

#DziesięćŻyczeń #literaturaobyczajowa #relacjerodzinne #babciaiwnuczka #niedopowiedzenia #poszukiwaniesiebie #wzruszającapowieść #książkadorozmowy #emocje #czytambopolskie

Informacje dodatkowe o Dziesięć życzeń, w tym jedno nie do spełnienia :

Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2025-09-03
Kategoria: Dla młodzieży
Dodał/a opinię: Paulina Wontka

Zobacz opinie o książce Dziesięć życzeń, w tym jedno nie do spełnienia

Kup książkę Dziesięć życzeń, w tym jedno nie do spełnienia

Rodzina z fotografii
Małgorzata Kur0
Okładka ksiązki - Rodzina z fotografii

Aleksandra Cecylia Kujawska, odkąd pamięta, zawsze miała przy sobie to zdjęcie. Przedstawiało dwoje małych dzieci i dwoje dorosłych na tle drewnianej willi...

Wielki zielony dom
Małgorzata Kur0
Okładka ksiązki - Wielki zielony dom

NASZ ŚWIAT - NASZE SPRAWYDziecięce TERAZ to dorosłe KIEDYŚ. Czytaj o ważnych sprawach już dziś, by jutro wpłynąć na świat. Przyszłość zależy od Ciebie...

Opad
Opad