Większość ludzi ma tajemnice, o których nie mówi głośno.
Malwina Chojnacka w swoim thrillerze kryminalnym „Dziewczyna bez wstydu” udowadnia, że droga do zrozumienia samego siebie bywa wyboista, ale jest warta każdego kroku.
To trzeci tom cyklu „Dziewczyna bez..". Wszystkie części łączy postać dziennikarki śledczej Leny Komornickiej, która ma misję. Po latach próbuje odnaleźć oprawców swojej siostry i odkryć ich tajemnice, bo nie wierzy w to, że się zmienili...no może poza jedynym.
Tym razem autorka odsłania przed nami mroczną stronę teatru i filmu, bo jednym z poszukiwanych jest charyzmatyczny twórca teatru eksperymentalnego zamieszany w podejrzaną śmierć żony scenografki...
Co tak naprawdę dzieje się podczas jego warsztatów teatralnych dla młodych aktorów w Tatarach koło Lublina.
Autorka z niezwykłą swobodą kreśli obraz środowiska młodych artystów, który zna od podszewki. To nietuzinkowe spojrzenie na świat teatru i filmu wciąga już od pierwszych stron, nie pozwalając na chwilę wytchnienia. Wielogłosowa narracja rzuca światło w najgłębsze zakamarki sceny, odsłaniając to, co zwykle pozostaje w cieniu.
Ze względu na drastyczne opisy, to książka wyłącznie dla dorosłych czytelników.
Fabuła wszystkich trzech tomów cyklu: „Dziewczyna bez dłoni", „Dziewczyna bez opieki" i „Dziewczyna bez wstydu" inspirowana była prawdziwymi wydarzeniami.
To kryminał, który ożywa dzięki emocjom. Autorka kreuje bohaterów o tak gęstym rysunku psychologicznym, że ich decyzje i mroczne strony nadają całej historii przejmująco realistyczny wymiar.
„Dziewczyna bez wstydu” to historia pełna autentyzmu, która podnosi ciśnienie i nie daje zasnąć! Malwina Chojnacka potrafi pisać o emocjach jak mało kto, w sposób niezwykle szczery. To już trzecia z przeczytanych przeze mnie części serii,a jej styl, tempo i ładunek emocjonalny sprawiły, że nie mogłam oderwać się od czytania.
Doceniam dodanie na końcu listy telefonów zaufania – to cenny i odpowiedzialny gest Autorki.
Mimo że każdą część można czytać niezależnie, polecam zachowanie chronologii – lektura po kolei pozwala w pełni docenić rozwój historii i bohaterów.
Już robię miejsce na półce i z niecierpliwością wypatruję daty kolejnej premiery!
Książka trafiła do mnie jako nagroda za aktywność na facebookowym profilu Autorki, za co bardzo dziękuję.
Książkę polecam!
#jolamab_zaczytana
Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2025-07-16
Jolanta Maciejowska
Nie jestem już dzieckiem i nie muszę ci się spowiadać z każdego kroku! Dwa tygodnie nie dzwoniłam? Przecież żyję! A jakby coś mi się stało, to dowiedziałbyś...
Długi, wiosenny weekend, który zmienia się w koszmar Piotr Nejman ze swoją partnerką Leną przyjeżdżają do spokojnego pensjonatu Niny Jonasz. Pensjonat...