Lisy nie są zwierzętami lubianymi, szczególnie przez osoby, które hodują kury, ale to nie oznacza, że ktoś nie współczuje im życia w zamkniętych klatach w fermach zwierząt futerkowych.
Trym to lis płochliwy i mało odważny, jego przyjaciele są już poirytowani tym, że ciągle muszą mu pomagać i chcą, żeby wreszcie się zmienił, ale on nie potrafi tego zrobić. Głodny Trym po nieudanym polowaniu postanawia odwiedzić napotkany przypadkiem budynek w poszukiwaniu kur, niestety pechowo trafia na fermę lisów i zostaje uwięziony w klatce.
Mamy tutaj bardzo ciekawą historię o dwóch różnych lisach, Trym żyje sobie na wolności, korzysta z życia, zielonej trawy, przestrzeni i wolności, chociaż nie jest idealnie, to sam steruje swoim życiem. Lukas za to od urodzenia mieszka w zamknięciu, nie zna innego życia, rozmawia z listkiem, który przypadkiem wpadł mu dla klatki i boi się wyjścia no wolność. Jest to naprawdę smutne, że są zwierzęta, które od urodzenia trzymane są w klatkach tylko dla korzyści ludzi, tak przeżywają całe swoje życie, które i tak zakańczane jest za wcześnie.
Dostrzegam tutaj duży potencjał na naprawdę fantastyczną historię wielotomową o dwójce przyjaciół, którzy pomagają sobie wzajemnie w pokonywaniu swoich lęków. Można z tego komiksu wyciągnąć naprawdę wiele pięknych morałów do przegadania z naszymi dziećmi, na pewno warto porozmawiać o przyjaźni, jeżeli czujemy, że osoby wokół nas nie są nam życzliwe i ciągle im coś w nas nie pasuje, warto o tym z nimi porozmawiać. Nie warto zmieniać się dla kogoś i wchodzić w sztywne ramy zachowań akceptowalnych, nie każdy z nas jest bystry i ogarnięty na tyle, żeby sobie ze wszystkim dobrze radzić i być zawsze odważnym. Drugim ważnym tematem do poruszenia jest dbanie o zwierzęta i niekrzywdzenie ich, warto o tym rozmawiać i pokazywać dobre wzorce, ponieważ dzieci biorą przykład właśnie z nas dorosłych.
Na pewno będę wypatrywać kolejnej części z przygodami tej dwójki przyjaciół i jestem ciekawa, jak to wszystko się rozwinie i czy dadzą sobie radę na wolności.
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2026-01-21
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Ville Poter 1. Revefarmen
Karolina Radlak
Książeczka przybliża dzieciom niedźwiedzia, jego zachowanie, cechy charakterystyczne. Dodatkowo ksiązeczka może służyć dzieciom jako zabawka, po postawieniu na łapki....
Veriefendes Ubungsmaterial zu Wortschatz, Strukturen und Fertigkeiten mit LosungenAngebot zur SelbstevaluierungTranskript, Wortschatzseiten und Verblisten zum Lehrbuch...