Okładka książki - Dziunia, ale dama. Powieść o Hance Bielickiej

Dziunia, ale dama. Powieść o Hance Bielickiej

Wydaje mi się, że każdy z nas, chociaż kojarzy postać Hanki Bielickiej. Była ona jedną z najbardziej rozpoznawalnych twarzy polskiego kabaretu. Przez lata mogliśmy podziwiać ją na deskach największych teatrów oraz na ekranach w kinach i na telewizorach. Rozpoznawalna, charyzmatyczna, energetyczna i głośna, po raz ostatni mogliśmy oglądać ją w filmie "Ja Wam pokażę!".

Po biografie sięgam regularnie i jest to rodzaj książek, który bardzo sobie cenie. Szczególnie jeśli zdradza nam kawałek historii i pokazuje ważne i ciekawe osobowości. Tutaj to mamy! Anna Weronika Bielicka, wszystkich zaskoczyła swoim nieoczekiwanym przyjściem na świat i urodziła się na Ukrainie. To właśnie od tego wyjątkowego wydarzenia zaczyna się ta książka. Pierwszy żart sprawiła swoim rodzicom już pierwszego dnia, w końcu... miała być chłopcem! Jej ojciec przez lata z dumą śledził poczynania córki, a sam był sławnym barytonem. Kobieta swoje dzieciństwo spędziła w Łomży. Następnie mamy przyjemność śledzić początki jej kariery, które niestety zbiegły się z wybuchem II wojny Światowej. Hanka żyła w czasach, które pełne były przewrotów historycznych i one również na pewno wpłynęły na jej postrzeganie świata i osobowość. W 1939 roku otrzymała dyplom ze szkoły aktorskiej w państwowym Instytucie Sztuki Aktorskiej w Warszawie. Swoją karierę rozpoczynała w Wilnie na deskach Teatru Polskiego i grała tam przez cały okres wojny.

Poza karierą kobiety, która jak wiadomo jest ważnym kawałkiem jej życia, możemy poznać również jej bliskich, przyjaciół czy mężczyzn, którzy przewijali się w jej życiu. Poza tym, co ważne widzimy mocne zmiany, które obecnie zachodziły zarówno w naszym kraju, jak i w całej Europie. Książka ma rys historyczny, który dla mnie był bardzo ważny i wniósł do całości bardzo dużo. Podoba mi się również styl pisania autorki, która podjęła się tej powieści. Całość jest lekka, plastyczna i bardziej nam opowiedziana niż przedstawiona. To nie jest biografia oparta na suchych faktach, tylko lekka powieść, przez którą błyskawicznie się płynie. Jestem pewna, że spędzicie z nią bardzo dobry czas, a osobowość kobiety zaskoczy Was nie raz! Polecam!

Informacje dodatkowe o Dziunia, ale dama. Powieść o Hance Bielickiej:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-03-09
Dodał/a opinię: Dagus93

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna bóg

Zobacz opinie o książce Dziunia, ale dama. Powieść o Hance Bielickiej

Kup książkę Dziunia, ale dama. Powieść o Hance Bielickiej

Katarzyna Droga0
Okładka ksiązki - Sekrety przodków, czyli jakie znaczenie ma to, że twoja prababka zwiała przez okno z kochankiem?

Dziedzictwo przeszłości, które buduje teraźniejszość Każda rodzina ma swoją przeszłość, historie, którymi się szczyci, lecz również...

Niełatwo mnie zabić. Opowieść o Joannie Chmielewskiej
Katarzyna Droga0
Okładka ksiązki - Niełatwo mnie zabić. Opowieść o Joannie Chmielewskiej

,,Pisany ci blondyn i mnóstwo pomyłek. Wszystko będzie nie tak. Będziesz mieć zawód inny niż ze szkoły, ale da ci sławę. Żyć będziesz krótko, ale przygód...