Dziwna i uparta wytrwałość

"Dziwna i uparta wytrwałość"

Ojj co to była za książka... nie mogę wyjść z podziwu. Opowiada o losach Valesina, któremu zostało zaplanowane małżeństwo z młodszą córką tiera z Titheny. Chłopak tego nie chce, ale wie, że ojciec nie da mu wyboru. Jednak do ślubu nie dochodzi, a przynajmniej nie do tego. Ze względu na pewien incydent, preferencje Valesina wychodzą na jaw, ale mimo złości jego ojca, poselstwo z Titheny nie widzi w tym nic złego, tyle, że zmienia plany ślubne. Teraz chłopak ma zostać mężem syna tiera, a nie jego córki. Wszystko wyglądało by świetnie, gdyby nie trauma jaką przeszedł Valesin, teraz nie czuje chęci nie tylko do małżeństwa, ale i do życia. Mimo wszystko wyjeżdża, aby spełnić polityczny obowiązek. Tam poznaje Caetheri'na, przyszły małżonek sam niewie co myśleć o ich przyszłym związki. Vel jest Ralijczykiem, a Cae z dościadczenia wie, że ich kultura zabrania związków miedzy dwójką mężczyzn. Jednak okazuje się, że obawy jakie odczuwają mężczyźni, nie są ich największym problemem. Ktoś atakuje Vel'a, a potem napada na ojca Cae, w posiadłości zaczyna robić się coraz niebezpieczniej. Ktoś ewidentnie nie popiera ich związku. Teraz mężczyżni są zmuszeni działać razem, pokonać nie tylko nieznanych przeciwników, ale również zawalczyć o samych siebie i przekonać się czy są gotowi żyć razem.

Książka mnie zaskoczyła i to bardzo pozytywnie, mimo iż chciałam ją przeczytać, od kąd poznałam opis, nie spodziewałam się jak bardzo ta historia mnie pochłonie. Wiem, że jest ona uznana za powieść młodzieżową, osobiście skłonna jestem stwierdzić, że prędzej dała bym ją 16 latkom niż 14 latkom. W książce jest wiele trudnych tematów, oraz brutalnych scen tj. Gwałt czy obrazowe sceny zabójstw. Mimo wszystko jest to bardzo mądra i pouczająca książka. Porusza takie tematy jak eksploracja tożsamości płciowej, traumatyczne przeżycia czy walka o samych siebie, a napisana jest w tak lekki i przyjemny sposób, że czułam się zrelaksowana czytając tak poważną tematycznie książkę. Na koniec chciała bym jeszcze dodać jak wspaniale opisane są relacje między postaciami. Wręcz namacalnie czułam jak między jednymi postaciami zmieniają się uczucia, a między drugimi panuje 100% lojalność i przyjaźń mimo, iż nie było to pisane dosłownie. Przykład jednej z takich relacji mamy już w pierwszych rozdziałach gdzie poznajemy Valesina i jego przyjaciela Makrela. Coś niesamowitego! Wspaniała książka o której długo będę pamiętała i nie mogę doczekać się kolejnej części.

Informacje dodatkowe o Dziwna i uparta wytrwałość:

Data wydania: 2023-09-27
Tytuł oryginału: A Strange and Stubborn Endurance
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Karolina Wojciechowska
Dodał/a opinię: Colibri

Zobacz opinie o książce Dziwna i uparta wytrwałość

Kup książkę Dziwna i uparta wytrwałość

Złote góry
Klaudiusz Szymańczak