Okładka książki - Dżuma. Czarna śmierć

Dżuma. Czarna śmierć

Najbardziej wyniszczająca epidemia wszech czasów.
Dżuma to choroba zakaźna o ostrym przebiegu, występuje u wielu ssaków, głównie gryzoni i może przenosić się na człowieka. Największym jej roznosicielem były szczury. Czarna dżuma uważana jest za jedną z największych epidemii ludzkości.
Zwłoki wrzucone do zbiorowych mogił, wozy zbieraczy trupów przemierzające ulice, mężowie porzucający umierające żony i rodzice opuszczający konające dzieci w obawie przed zarażeniem. Chmury pyłu unoszące się nad drogami pełnymi zatrwożonych uciekinierów, statki widma z trupami zamiast załogi i zdziczałe dzieci błąkające się po opustoszałych górskich wioskach.
"Dżuma" to bardzo dobrze napisany reportaż o epidemii, która swoje największe żniwo zaczęła zbierać już w średniowieczu i położyła się cieniem na kolejne stulecia.
Książka jest napisana bardzo szczegółowo, a trzcionka nie ułatwiała mi jej odbioru. Momentami ciężko było mi zrozumieć co autor chciał przekazać na dany temat.
Miałam wrażenie, że powtarzał niektóre tematy w kolejnych stronach.
Mimo kilku minusów książka jest warta uwagi ze względu na szczegółowo zebrany materiał na temat nie tylko samej epidemii, ale zarysu historycznego, chronologicznego podzieleniu na obszar występowania oraz historie, które wzbogacają całą lekturę.

Informacje dodatkowe o Dżuma. Czarna śmierć:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2022-09-07
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 9788381959360
Tytuł oryginału: The Great Mortality. An Intimate History of the Black Death, the Most Devastating Plague of All Time
Dodał/a opinię: Lukasz Turków

Tagi: Biografie i literatura faktu

Zobacz opinie o książce Dżuma. Czarna śmierć