Okładka książki - Edgar Allan Poe. Ciemna strona księżyca

Edgar Allan Poe. Ciemna strona księżyca

Edgar Alan Poe - tej niewątpliwie barwnej postaci, chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Dla tych co o Edgarze nie słyszeli i nie znają jego twórczości, książka Tresch'a będzie świetnym kompendium wiedzy i punktem zapalnym do sięgnięcia po 'Zagładę domu Usherów" lub chociaż "Kruka". Według mnie Poe jest szalenie ciekawą osobistością, stał się legendą. Dziś jest obecny w popkulturze, wielu twórców na przestrzeni lat się nim inspirowało, równierz i dziś wielu się nim inspiruje, dla tego też zupełnie nie dziwi mnie fakt, że wreszcie ktoś pokusił się o napisanie konkretnej biografii tej osoby. Ta fenomenalnie wydana cegiełka, w twardej oprawie ukazuje historię życia Poe'go w fantastyczny sposób. Autor książki niestandardowo podszedł do tematu i pokazał jak ogromny wpływ miała na Edgara nauka, jak ten człowiek żył, myślal i tworzył w jej otoczeniu i jak ogromny wpływ miała ona na jego dorobek. I dla tego książka Tresch'a tak bardzo mi się podobała. Czytałam ją naprawdę z dużym zainteresowaniem, choć osobiście jej głównego bohatera już trochę znam i co nieco o nim wiem, to ani przez chwilę nie czułam że ta lektura mnie nudzi. Wręcz przeciwnie - pojawiły się w niej fakty z życia Edgara, które były dla mnie nowe i zaskakujace. Choćby to, że był kadetem i pełnił funkcję mechanika. Tresch piszę o technicznej smykałce Poe'go, o jego ciągłych zmaganiach zawodowych, o tym jak był upartym w dążeniu do celu człowiekiem. To było szalenie ciekawe. Dla mnie Edgar Alan Poe jest niewątpliwie znakomitym autorem mrocznych opowiadań, nastrojowej poezji, geniuszem o niepohamowanej inwencji twórczej i to wszystko pięknie podkreśla John Tresch w swojej biografii. Dodatkowo zręcznie opisuje niełatwą wcale epokę w której przyszło żyć głównemu bohaterowi.
To na co w tej książce warto też zwrócić uwagę to na pewno bardzo wyczerpujące i obszerne przypisy. Zazwyczaj akurat za nimi nie przepadam, bo bywają rozpraszające, jednak w tym przypadku chętnie się w nie zagłębiałam.
Podsumowując - biorąc w swoje ręce biografię autorstwa Johna Tresch'a na pewno się nie zawiedziecie. Jest to kawał dobrej, rzetelnej roboty. W pełni doceniam ogrom pracy, którą autor włożył w przygotowanie tej książki, oraz to jak oddał ducha tamtej epoki. Ta książka zadowoli na pewno, nawet najbardziej wymagającego czytelnika. Nie tylko ze względu na dużą wartość intelektualną, ale również dla tego, że jest to wizualnie bardzo estetyczne wydanie i znakomicie prezentuje się na półce.

Informacje dodatkowe o Edgar Allan Poe. Ciemna strona księżyca:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2023-11-07
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: The Reason for the Darkness of the Night: Edgar Allan Poe and the Forging of American Science
Dodał/a opinię: olesia_w_krainie

Zobacz opinie o książce Edgar Allan Poe. Ciemna strona księżyca