Okładka książki - Efekt pandy

Efekt pandy

Tom 2 cyklu Tereska Trawna

*współpraca reklamowa*

Kolejna komedia kryminalna, tym razem taka z mocnym akcentem na komedię. Matko ile ja się przy tej książce uśmiałam, niektóre teksty były wręcz zabójcze, a pomieszanie ze sobą trzech języków czasami w jednym zdaniu było genialne. Najlepiej opisuje tę książkę zdanie na okładce: "Komedia rodzinna z udziałem nieboszczyka".

Tereska po niedawnych wydarzeniach wiele by oddała żeby zaznać odrobiny spokoju. Okazja szybko się natrafia, gdyż zostaje zaproszona do udziału w babskim wypadzie do spa, które organizuje jej matka. Przekonana przez męża udaje się na tę wyprawę, z wątpliwą przyjemnością. Na miejscu plany szybko zostają zweryfikowane, bo za ścianą dochodzi do domniemanej zbrodni. Tereska, Zoja i Mira postanawiają przyjrzeć się sprawie bliżej i dorwać zbrodzienia.

Nie lubię komedii, ja naprawdę nie cierpię komedii, ale ta tutaj sprawia, że czasami nawet pomimo tej niechęci warto po nie sięgnąć. To co autorka tutaj zrobiła to normalnie złoto, cuda się tutaj dzieją, niektóre sytuacje są na granicy absurdu, panuje tutaj totalny chaos, ale zabawa jest przednia. Razem z czwórką zwariowanych kobiet, które łączą relacje rodzinne nie mniej bardzo skomplikowane, no i oczywiście z Pindzią (suczką), udajemy się do spa, na relaks i odpoczynek, jednak każda z pań ma inny plan na spędzenie tego czasu, ale też żadna z nich nie zakładała, że w luksusowym spa dojdzie do zbrodni, a one jak to one muszą się dowiedzieć co się stało i gdzie jest trup, bo potencjalnego zbrodzienia już mają. Razem z tymi szalonymi i nad wyraz ambitnymi paniami poszukujemy rozwiązania, w gąszczu wydarzeń, afer i wzajemnych pretensji.

Jak na komedię kryminalną przystało w powieści panuje chaos, ale mam wrażenie, że autorka w pełni go kontrolowała, to co tu się wyprawia jest nie do pojęcia, ja jestem pełna podziwu na pomysły autorki, szalone teorie, wątki, pomieszanie języków - polskiego, francuskiego i rosyjskiego - było po prostu genialne, kiedyś się czymś takim spotkałam i się mi to bardzo podobało i tutaj też najbardziej mi się zapisało w pamięci, a "mą bożę" już sama zaczęłam powtarzać jak mantrę. Takich językowych smaczków jest tutaj wiele a co jeden to jeszcze lepszy od poprzedniego.

Fabuła powieści była szybka i dynamiczna, panie nie próżnowały i dostarczały wielu emocji, sensacji, afer, katastrof, spektakularnych wpadek itp. Przy tej lekturze nie ma szans na nudę, czasami ze śmiechu można się popłakać, a ilość absurdów i szaleństw jest nie do opisania, ale według mnie to jedna z najlepszych cech tej książki. Pomimo tego szaleństwa fabuła była raczej prosta, nieco przewidywalna, ale jakby się ktoś pogubił to na koniec dostanie czarno na białym, szczegółowe wyjaśnienie wszystkiego co się w powieści zadziało.

Bardzo mi się to podobało, przeczytałam za jednym zamachem, książka napisana w bardzo dobrym i lekkim stylu, przepełniona dobą energią i humorem, który udziela się czytelnikowi podczas czytania, nie da się tej książki przeczytać bez uśmiechu na ustach. To fajna propozycja na jesienną chandrę, na zastój czytelniczy czy jako lekką lekturę po cięższych tematach, naprawdę oczyści umysł ze wszystkiego. To lektura według mnie dla każdego, ale w szczególności dla fanów lekkich i zabawnych historii, warto się nad nią pochylić.

Informacje dodatkowe o Efekt pandy:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2021-09-29
Dodał/a opinię: olilovesbooks2

Tagi: bóg

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Efekt pandy

Kup książkę Efekt pandy

Ale gdy się tak zastanowiła ciut głębiej... panda to całkiem miłe zwierzątko. Silne, a zarazem mięciutkie i puchate. I mimo to nikt mu się nie każe odchudzać.

Skoro nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę wskazuje dobrą godzinę, to moja skacowana matka chyba też może błysnąć intelektem.

Więcej cytatów z tej książki

Nagle trup
Marta Kisiel0
Okładka ksiązki - Nagle trup

Kiedy spłoszony praktykant znajduje w toalecie świeże zwłoki redaktora współpracującego, w wydawnictwie JaMas nie robi to na nikim większego wrażenia....

Toń
Marta Kisiel0
Okładka ksiązki - Toń

Najnowsza powieść Marty Kisiel, autorki kultowego Dożywocia! Toń to opowieść o tym, jak łatwo zniszczyć relacje międzyludzkie i jak trudno je odbudować...