Okładka książki - Eksponat

Eksponat

Muszę się Wam do czegoś przyznać... Przez siedem lat wzbraniałam się przed twórczością Katarzyny Puzyńskiej. Nie dlatego, że słyszałam negatywne opinie. Nie, wręcz przeciwnie. Ale dlatego, że przerażała mnie ilość tomów serii o Lipowie, która z roku na rok miała ich coraz więcej. Gdy więc wyszła zapowiedź nowej serii - moje wymówki się skończyły.

„Eksponat” to pasjonujący thriller kryminalny, w którym główną rolę odgrywa komisarz Klementyna Kopp, znana z wcześniejszych powieści Autorki. Tym razem Klementyna, emerytowana policjantka o wyjątkowym darze wplątywania się w kłopoty, wyrusza w podróż bez konkretnego celu. Podczas jazdy jej uwagę przyciąga miasteczko Last Stop na Florydzie, które swoją nazwą na tyle ją zaintrygowało, że postanawia ona wysiąść właśnie tam. Już na początku swojego pobytu wplątuje się ona w niebezpieczną intrygę, ratując atakowaną kobietę, a urocze Last Stop okazuje się być miejscem pełnym mrocznych tajemnic. Klementyna szybko zostaje wciągnięta w wir wydarzeń sięgających różnych zakątków USA, od Montany, przez Nowy Jork i Boston, aż po Florydę. W międzyczasie zostaje ona również zaproszona na prywatną wyspę pisarza Ernesta Millera, który organizuje nietypowy nocny ultramaraton. Wkrótce okazuje się, że każdy z jego gości skrywa mroczny sekret, a wyspa, zamiast być miejscem sportowych zmagań, staje się areną walki o przetrwanie.

„Eksponat” to złożony thriller, który łączy w sobie wiele wątków i klimatów, tworząc fascynującą mozaikę zbrodni, sensacji, tajemnic i niebezpieczeństw. Klementyna Kopp, z jej nietypowym stylem i charyzmą, stanowi centralny punkt tej historii, przyciągając nas swoją nieprzewidywalnością i nieustępliwością w dążeniu do prawdy. Katarzyna Puzyńska mistrzowsko buduje w nim napięcie, manipulując nami poprzez mylne tropy i nieoczekiwane zwroty akcji. Doskonale również udaje jej się oddać klimat amerykańskich miasteczek i wyspiarskiej rezydencji, tworząc tło, które doskonale współgra z dynamiczną akcją. Traumy z przeszłości, zdrada, zemsta i skomplikowane relacje rodzinne to tylko niektóre tematy poruszane w tej książce, a które nadają jej niesamowitej głębi i emocjonalnego ładunku.

Pełnokrwisty i wciągający, który pochłania się z dużą przyjemnością od początku aż do samego końca. Klementyna Kopp to bohaterka, która urzekła mnie swoją charyzmą i nietypowym podejściem. Dlatego, myślę że polubią ją zarówno nowi, jak i starzy czytelnicy twórczości Katarzyny Puzyńskiej. Z pewnością sięgnę po kolejne tomy tej serii, oczekując kolejnych emocjonujących przygód Klementyny 🔥. A Wy jeśli macie w planie sięgnąć po twórczość Katarzyny Puzyńskiej - to nie zwlekajcie i zróbcie to już dziś!

Dziękuję za zaufanie i egzemplarz do recenzji od wydawnictwa @proszynski_wydawnictwo @proszynski.emocje, a Autorce za wyśmienitą lekturę (współpraca reklamowa) 🩷.

Informacje dodatkowe o Eksponat:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2024-06-18
Dodał/a opinię: burgundowezycie

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna Kryminały detektywistyczno-policyjne

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Eksponat

Kup książkę Eksponat

Bezgłos
Katarzyna Puzyńska0
Okładka ksiązki - Bezgłos

Julia Wilk przyjeżdża do niewielkiej miejscowości pod Brodnicą, mając nadzieję, że tu nikt nie rozpozna w niej morderczyni i będzie mogła pozbyć się poczucia...

Pokrzyk
Katarzyna Puzyńska0
Okładka ksiązki -  Pokrzyk

We Wnykach wszyscy wierzą, że jak ktoś odwiedzi stary dwór pod lasem, to umrze. Klątwa jest nieubłagana. Dotknie każdego, kto przekroczy próg...