Okładka książki - Elżbieta

Elżbieta

Przenieśmy się na moment do XVI-wiecznej Anglii pod panowaniem Króla Henryka. Jak się okazuje, Miłościwie Panujący ma jednak pecha w swoim miłosnym życiu, gdyż pochował już trzy małżonki. Kiedy do Anglii przybywa kolejna kandydatka na żonę, król nie kryje swojego rozczarowania. Jak bowiem wiadomo, stabilna pozycja królestwa jest najważniejsza i nie pozostaje mu nic innego jak poślubić nowoprzybyłą księżniczkę.

Zaczynając przygodę z książką, musimy mieć świadomość, że mamy tutaj do czynienia z fikcją literacką opartą na prawdziwych, historycznych wydarzeniach.

Autorka idealnie oddała klimat tamtych czasów. Dając się porwać lekturze, możemy niemal namacalnie przenieść się w opisane miejsca, spacerować niekończącymi się korytarzami zamku, czuć smak podawanych potraw i słyszeć gwar prowadzonych rozmów.

Jak już wiemy, życie monarchii to nie tylko bale i przywileje, ale także kłamstwa intrygi i spiski, mające na celu zapewnienie monarchii jak najsilniejszej pozycji. Tutaj intryg i tajemnic nie zabrakło, o czym koniecznie musicie przekonać się sami!

Bohaterowie wykreowani są naprawdę dobrze! Z początku miałam mały problem z opanowaniem nazwisk oraz pozycji poszczególnych postaci, jednak gdy już mi się to udało, bawiłam się świetnie.
Fantastyczne dialogi, okraszone niebanalnym poczuciem humoru, sprawiły że bardzo szybko przepływamy przez kolejne strony tej historii.

Dzięki takim książkom coraz bardziej przekonuję się do powieści historycznych!

Informacje dodatkowe o Elżbieta:

Data wydania: 2023-07-03