Okładka książki - Emilia i Tatar

Emilia i Tatar

Czego oczekujesz sięgając po romans historyczny?

Ja szczypty historii i tę szczyptę w powieści "Emilia i Tatar" znalazłam. Powieść rozgrywa się XVI w, a niektóre postaci, jak na przykład postać Sulejmana, są prawdziwe, co mnie osobiście skłoniło do dalszych poszukiwań informacji o tej historycznej postaci.

Pisarka niezwykle interesująco przedstawia życie w haremie. Pozorny raj na ziemi, bogactwo, spokój i pozorne bezpieczeństwo, a w rzeczywistości kłamstwa i nienawiść, chęć zemsty. Sceny z haremu czyta się z zapartym tchem, gdyż poznajemy bliżej rolę kobiety w środowisku orientu i mentalność tamtejszych mieszkańców.

I w końcu Paryż, do którego trafiają tytułowi bohaterowie, tak inny, odmienny, przygnębiający. Dlaczego? Przekonajcie się sami sięgając po powieść

Historia i przygody głównej bohaterki Emilii sprawiają, że trudno oderwać się od lektury. Jej osoba wzbudza w czytelniku szereg emocji, od współczucia, oburzenie nad jej naiwnością po podziw. Z zapartym tchem śledziłam jej losy poszukując odpowiedzi na pytanie "co dalej?".

I tylko jedna rzecz psuła te fascynującą fabułę. Zbytni przesyt scenami erotycznymi.

W moim odczuciu sprawdziło się tutaj powiedzenie "Co za dużo to nie zdrowo", które w tym wypadku sparafrazować możnaby "Co za dużo, to nudne". Choć odkrywana w powieści sztuka kochania i jej szczegóły, zostały przedstawione w sposób subtelny, delikatny i pozbawiony wulgarność to jednak ciągłe ich opisy, a także insynuacje w tym temacie ukazujące się niemal z każdej strony sprawiały, że niejednokrotnie zastanawiałam się nad tym czy czytam romans historyczny czy zwykły erotyk.
Przez co wartościowość historyczna i przygodowa niejednokrotnie gdzieś mi umykała, mimo zapewnień pisarki, że harem wymaga takich scen, tylko, że scen tych jest zdecydowanie za dużo i pojawiają się nie tylko w części o haremie.

Informacje dodatkowe o Emilia i Tatar:

Kup książkę Emilia i Tatar

Barbara i heretyk
Gabriela Feliksik0
Okładka ksiązki - Barbara i heretyk

Podział, rywalizacja i walka o władzę, wojny wewnętrzne, które osłabiają społeczeństwo, zamieszki... W takich czasach na świat przyszła Barbara. Nie wiadomo...

Zosia i porucznik
Gabriela Feliksik0
Okładka ksiązki - Zosia i porucznik

Wybuch powstania w styczniu 1863 roku diametralnie zmienia życie młodziutkiej Zofii Ratajskiej. Opiekując się rannymi powstańcami, poznaje Piotra, walczącego...

Opad
Opad