Okładka książki - Empatia. Ćwiczenia dla dzieci. 30 zabaw, które pomagają zrozumieć emocje oraz uczą empatii i życzliwości

Empatia to nie jest coś, z czym się rodzimy, my musimy się jej nauczyć, najczęściej dzieci obserwując rodziców, postępują tak samo, jednak są sytuacje, że pomimo dobrych wzorców dziecko reaguje inaczej na dane sytuacje i wtedy trzeba mu trochę pomóc.
Empatia ćwiczenia dla dzieci to książka zawierająca 30 zabaw, które pomagają zrozumieć emocje oraz uczą empatii i życzliwości, podzielona jest ona na kilka rozdziałów:
- Jak uczyć dzieci empatii?
- Własne uczucia.
- Cudze uczucia.
- Na czyimś miejscu.
- Nauka pomagania.
- Świat pełen przyjaciół.
Sam początek to wstęp dla dorosłych, w końcu to my musimy pokazać dzieciom, jak funkcjonuje świat, więc to my musimy wiedzieć, jak zrobić to prawidłowo. W każdym rozdziale mamy różne propozycje zabaw, które związane są z danym tematem, na górze strony mamy bardzo fajną tabelkę, gdzie mamy wypisane, czy podczas zabawy zrobimy bałagan, ile czasu zajmie nam jej przygotowanie, ile będzie trwać zabawa oraz do dzieci, w jakim wieku jest ona skierowana. Potem mamy wypisane materiały, które będą nam potrzebne oraz etapy jak ma przebiegać dana zabawa.
Uważam, że takie książki są bardzo potrzebne, nie dla wszystkich coś jest łatwe i oczywiste, czasami trzeba się czegoś nauczyć i wprowadzić prawidłowe nawyki, które sprawią, że szerzenie dobra stanie się dla nas codziennością. Ciekawe ćwiczenia sprawiają, że już z najmłodszymi dziećmi możemy zacząć naukę empatii, co na pewno przyda im się w szkole, ponieważ tam można spotkać wiele innych osób, którym ta życzliwość może pomóc przetrwać trudny czas adaptacji, zmian w życiu lub po prostu, kiedy ktoś ma trudny dzień.

Informacje dodatkowe o Empatia. Ćwiczenia dla dzieci. 30 zabaw, które pomagają zrozumieć emocje oraz uczą empatii i życzliwości:

Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2025-08-27
Tytuł oryginału: Empathy for Kids
Dodał/a opinię: Karolina Radlak

Tagi: Publikacje dla najmłodszych książeczki obrazkowe i aktywizujące Dzieci od ok. 3 lat

Zobacz opinie o książce Empatia. Ćwiczenia dla dzieci. 30 zabaw, które pomagają zrozumieć emocje oraz uczą empatii i życzliwości

Kup książkę Empatia. Ćwiczenia dla dzieci. 30 zabaw, które pomagają zrozumieć emocje oraz uczą empatii i życzliwości