Okładka książki - Encyklopedia rzeczy, które się mylą. Świat a wszechświat, tornado a huragan, mikroskop a teleskop oraz wiele innych par

Książka Encyklopedia rzeczy, które się mylą. Świat a wszechświat, tornado a huragan, mikroskop a teleskop oraz wiele innych par autorstwa Jane Wilsher to fascynująca i pełna ciekawostek publikacja skierowana do dzieci w wieku szkolnym, ale również do wszystkich młodych (i nieco starszych) odkrywców, którzy lubią zadawać pytania i zgłębiać tajemnice świata. To idealna propozycja dla tych, którzy chcą lepiej rozumieć otaczającą rzeczywistość i uporządkować wiedzę w przystępny sposób.

Książka skupia się na wyjaśnianiu różnic między rzeczami, które często bywają ze sobą mylone – od zjawisk przyrodniczych, przez zwierzęta, aż po pojęcia naukowe. Czytelnik znajdzie tu odpowiedzi na pytania, czym różni się tornado od huraganu, Arktyka od Antarktydy czy mikroskop od teleskopu. Każda para przedstawiona jest w ciekawy, zrozumiały sposób, dzięki czemu nawet bardziej złożone zagadnienia stają się łatwe do przyswojenia.

Przesłanie książki jest proste, ale niezwykle ważne – warto zadawać pytania, dociekać i nie zadowalać się powierzchowną wiedzą. Publikacja uczy uważności, rozwija ciekawość świata i pokazuje, że szczegóły mają znaczenie. Dzięki niej dzieci uczą się logicznego myślenia, porównywania i dostrzegania różnic, co jest niezwykle cenną umiejętnością w codziennym życiu i nauce.

Ogromnym atutem książki jest jej przystępny język oraz atrakcyjna forma – krótkie, konkretne wyjaśnienia sprawiają, że wiedza podana jest w lekkostrawny i angażujący sposób. To encyklopedia, do której można wracać wielokrotnie, odkrywając za każdym razem coś nowego.

To niezwykle ciekawa i rozwijająca książka, która wciąga, bawi i uczy jednocześnie. Doskonale sprawdzi się jako prezent dla młodego odkrywcy i jako inspiracja do wspólnych rozmów oraz poszerzania wiedzy o świecie – zdecydowanie warto mieć ją na półce.

Informacje dodatkowe o Encyklopedia rzeczy, które się mylą. Świat a wszechświat, tornado a huragan, mikroskop a teleskop oraz wiele innych par:

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2026-03-25
Tytuł oryginału: What's the Actually Factually Difference?
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Tagi: Publikacje popularne dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Zobacz opinie o książce Encyklopedia rzeczy, które się mylą. Świat a wszechświat, tornado a huragan, mikroskop a teleskop oraz wiele innych par

Kup książkę Encyklopedia rzeczy, które się mylą. Świat a wszechświat, tornado a huragan, mikroskop a teleskop oraz wiele innych par