“Fałszywe intencje” Mike Omer to moje pierwsze spotkanie z twórczością autora i choć książka ta jest drugą częścią cyklu o Abby Mullen, to zdecydowanie możecie ją czytać bez znajomości pierwszej. Dzięki tej lekturze chętnie sięgnę po inne powieści autora.
Abby, negocjatorka w nowojorskiej policji myślała, że najgorsze chwile swojego życia związanego z sektą Wilcoxa, śmiercią 59 osób w pożarze placówki, ma już za sobą. Szybko zostaje wyprowadzona z błędu, gdy okazuje się, że jej czternastoletnia córka Samantha zostaje jednym z zakładników szaleńców. Grupa Obserwatorów o pseudonimach wziętych z książki “Alicja w Krainie Czarów” wietrzy spisek, że w jednej z nowojorskich szkół, ma dojść do porwania dzieci. Uzbrojeni członkowie grupy terroryzują szkołę. Abby staje przed trudnym zadaniem, by odkryć intencje szaleńców i ocalić zakładników. Wyścig z czasem i emocjonalna wieź z porwaną córką, stawiają przed Abby nie lada wyzwanie. Mnogość informacji prowadzi do zaskakujących zwrotów akcji, rozwikłania tajemnic i intencji porywaczy.
Obsesja, fanatyzm, teorie spiskowe, zatrute umysły porywaczy, manipulacja, strzały w szkole, zakładnicy, negocjacje wszystko to znajdziesz w tej powieści.
Bohaterowie wykreowani przez autora są różnorodni i wielobarwni ze swoimi zainteresowaniami tworzą ciekawą mieszankę nadającą autentyczności historii. Pisarz tak zgrabnie wykreował fabułę, że wciąga czytelnika w wir teorii spiskowych. Nagle fikcja może pomieszać się z rzeczywistością, a czytelnik będzie próbował odnaleźć choćby ziarenko prawdy w świecie fantazji. Zauważymy także, jak ślepa wiara w różne rzeczy może zaprowadzić człowieka w niezbadane miejsca. Fabuła książki nabiera tempa niczym lawina schodząca ze zbocza góry, negocjacje i dziwne zachowanie porywaczy odsyłają czytelnika do przemyślenia tematu aktów przemocy i ataków w szkołach. Choć najczęściej słyszy się o strzelaninach w amerykańskich placówkach, to tak realnie przedstawiona historia mogłaby się wydarzyć w każdej szkole, nawet twojego dziecka.
Autor przyciąga uwagę czytelnika wymyśloną historią, przystępny język i dynamika akcji sprawia, że nie możesz oderwać się od lektury. Zaskakujący finał to kolejny plus, by sięgnąć po tę książkę. Gorąco polecam.
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2023-11-08
Tytuł oryginału: Damaged Intentions
meridaikniga
Rzecz jasna, nie nazywał się Gąsienica. Ale w sieci każdy krył się za nickiem, chował w mętnej wodzie, by nie dało się go wyśledzić.
Zoe Bentley, psycholog sądowy i konsultantka FBI uwielbia swój zawód i często pomaga w rozwiązywaniu zagadek kryminalnych. Seryjny morderca dusi ofiary...
Cały świat śledzi losy uprowadzonej dziewczynki. Hannah Shor trafia się sprawa najgorsza z możliwych. Po pomoc zwraca się do niej przyjaciółka, której...
Mało kto jednak mówi o tym, że odór środka dezynfekującego kojarzy im się z chwilą, kiedy w szpitalu trzymali za rękę umierającego ojca. Albo jak fetor gnijącego mięsa przenosi ich w czasy dzieciństwa, kiedy znaleźli w lesie martwego psa i po raz pierwszy zetknęli się ze śmiercią.