Trzeci tom przygód szamanki od umarlaków, Idy Brzezińskiej przyniósł powiew świeżości.
W tej części akcja była bardzo dynamiczna, fabuła mega ciekawa i nie mogłam oderwać się od lektury.
Opowiadanie, o jakie wzbogacono te wydanie tym razem zajmowało sporo stron ale za to pochłonęło mnie kompletnie, od razu zostałam wciągnięta w wir wydarzeń razem z Idą i Kruchym.
Demon luster został schwytany, jednakże czy to koniec tajemnic?
Kocham, po prostu kocham tę serię, którą poznałam dopiero w nowym wydaniu - swoją drogą, to chyba jedne z najpiękniejszych książek w mojej biblioteczce.
Nieszablonowa formuła, łącząca humor, paranormalne zjawiska, czary i... zaczynamy wkraczać powoli w romantasy.
Jest subtelnie, nie ma spicy scen (przynajmniej jeszcze) i idealnie pasuje do reszty fabuły i nie padły te wielkie, sławne słowa.
Nie, tu miłość się objawia inaczej i nie wiem nawet do końca czy nasi bohaterowie sobie zdają z niej sprawę, pochłonięci walką z demonami i tajemniczym fałszywym pieśniarzem.
Ida ma nie lada problem do rozwiązania i podoba mi się bardzo jej droga do odkrycia własnej tożsamości.
Dziewczyna nadal szuka swojego ja, jednocześnie rozwijając swój niezwykły dar i akceptując ten aspekt swojej osobowości.
Nareszcie dostajemy wgląd w przeszłość Kruchego, zaglądamy też do jego życia prywatnego i poznajemy głębiej złożoność jego postaci.
Autorka świetnie kreuje zarówno postacie jak i fabułę, do tego osadzona akcja jest w moim rodzinnym mieście więc dla mnie wszystkie te uliczki i inne miejscówki są znane co daje mi pełne wyobrażenie na temat wydarzeń i nie wiem czy kiedykolwiek spojrzę jeszcze na te budynki i miejsca inaczej niż przez pryzmat Idowych przygód.
Czy mi to przeszkadza? Absolutnie nie!
Ile razy idąc ulicą i widząc opuszczone wille wyobrażamy sobie, że są nawiedzone albo jakie tajemnice się tam kryją?
Teraz, dzięki naszej szamance, możemy ubarwić sobie niedzielny spacer wydarzeniami z tej serii.
Chociaż... Pewnych rzeczy lepiej sobie nie wyobrażać.
Wydaje mi się także, że ten tom jest lepiej już dopracowany niż poprzednie, widać postępy w warsztacie autorki.
Wydawnictwo: Uroboros
Data wydania: 2019-10-30
Tłumaczenie: brak
Bookszonki
Strzeżcie się, bo tym razem nawet szósty zmysł nie pomoże! Ida powoli godzi się ze swoim przeznaczeniem. Dziewczyna jest szamanką od umarlaków, nie ma...
Medium ma w życiu przerąbane. Medium, które nie chce być medium, ma przerąbane w dwójnasób. Medium bez powołania, za to z awersją...