Dzisiaj chciałam Wam zadać pytanie "Co byście zrobili spotykając prawdziwego przybysza z XV wieku." Ale, że w dzisiejszym dniu i także w nocy możemy spotkać różnych przebierańców, to pewnie nie wywołałoby to nawet zdziwienia na waszych twarzach 😁
Dlaczego dziś o tym? Bo chciałam napisać słów kilka o nowej przygodzie Ferajny. Z tą tylko różnicą, że to nie oni przeniosą się w czasie do przeszłości, tylko ktoś z przeszłości przybędzie do nich.
Niestety wracając z poprzedniej przygody, byli trochę mniej uważni i zabrali ze sobą pewnego jegomościa. A w sumie to on, zabrał się z Ferajną na przyczepkę.
I wyobraźcie sobie, co ten gość musiał przeżyć widząc wszystkie nowoczesności XXI wieku? Wiele razy siedział w szafie bojąc się odkurzacza, albo próbował zniszczyć sprzęty, które wydawały mu się niebezpieczne.
Przyjaciele mają nie lada problem. I to nie jeden. Bo jak wytłumaczyć rodzicom i nauczycielom obecność nieproszonego gościa? Jak jemu samemu wytłumaczyć jak działa odkurzacz, telewizor, a toaleta wcale nie musi śmierdzieć?
Do tego muszą koniecznie odesłać go do czasów, ktore zna, ale niestety trafiają na przeszkody.
XV wiek kontra XXI wiek. Które czasy są fajniejsze?
Nieproszony gość to nowa część przygód Ferajny ze szkolnej ławki Joanny Jax.
Ona nie tylko zaskakuje, ale też bawi i uczy.
Czytając śmialiśmy się czasem bardzo długo.
A teraz nie możemy się doczekać kolejnej części 😁
To jak, zdziwilibyście się widząc osobę z XV wieku? 😁
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-10-15
anatomiaemocji
Historia o zwykłych ludziach, których życie zmienia się w ciągu kilkunastu minut… Początek wojny to dla Kresów Wschodnich czas wywózek...
Opowieść o zwykłych ludziach, którzy po wojnie próbują odnaleźć się w nowej rzeczywistości. Różne przeżycia i inne spojrzenie na sytuację...