Okładka książki - Fetysz

Fetysz

Fakt że od kilku lat dumnie noszę koszulkę z napisem "I ❤️ Brudny", to najlepszy dowód na to, że każdej kolejnej części serii wyczekuję z niecierpliwością. Wiadomo, że każda jest inna, jedna podoba mi się bardziej, druga nieco mniej, a jak na tym tle wygląda "Fetysz"?

Odnoszę wrażenie, że tu autor skupia się nie tylko na samej sprawie kryminalnej, ale przede wszystkim na Igorze i jego psychice. O ile w poprzednich tomach widzimy zdeterminowanego i mocno cynicznego gliniarza, nie stroniącego od brutalnych zagrań, to tu zaczynamy dostrzegać w nim pęknięcia. Samotność to już nie wybór, lecz konsekwencja wcześniejszych wydarzeń. Relacja z Julią to coś między potrzebą bliskości i strachem przed nią, coś, co nadaje tej historii emocjonalny ładunek, przesycony gniewem i poczuciem winy. Igor staje na krawędzi autodestrukcji i jest bliski przejściu na ciemniejszą stronę. I jak wiele razy wcześniej rękę wyciąga do niego Roman Czarnecki, głos rozsądku, który chce by przyjaciel wrócił na dobrą ścieżkę.

Nowe śledztwo staje się dla Igora ostatnią deską ratunku. Sprawa nie jest łatwa, bo trzeba dopaść seryjnego mordercę, który torturuje i zabija ciężarne kobiety.

Choć chcemy by Igorowi udało się odnalezienie sprawcy, to chyba w tej części, jak nigdy wcześniej kibicujemy by udało się ułożyć sprawy osobiste.

"Fetysz" jest dla mnie jedną, z lepszych części serii, być może właśnie dlatego, że po raz pierwszy czuć, że Brudny może stracić wszystko. I właśnie ta niepewność czy mu się uda tworzy większe napięcie niż sama sprawa.

Informacje dodatkowe o Fetysz:

Kup książkę Fetysz

Igor Brudny (#4). Zaraza
Przemysław Piotrowski0
Okładka ksiązki - Igor Brudny (#4). Zaraza

Po tym, jak cudem uszedł z życiem z zasadzki psychopatycznego mordercy, Igor Brudny powoli i z trudem dochodzi do siebie. Świat, w którym się obudził,...

Droga do piekła
Przemysław Piotrowski0
Okładka ksiązki - Droga do piekła

Były amerykański żołnierz John Pilar zostaje skazany na śmierć za zamordowanie swojej rodziny w wyjątkowo bestialski sposób. Kat wstrzykuje mu zabójczą...

Opad
Opad