Okładka książki - Focus Love

Focus Love

Są książki, które czyta się dla samej historii, i są takie, które – poza emocjami – zostawiają czytelnika z refleksją długo po zamknięciu ostatniej strony. „Focus Love” zdecydowanie należy do tej drugiej kategorii. To nie jest wyłącznie romans oparty na motywie „friends to lovers” czy „second chance”. To przede wszystkim opowieść o ranach, które zostają w człowieku na lata, o samoakceptacji oraz o tym, jak bardzo słowa innych potrafią ukształtować nasze postrzeganie siebie.

Główna bohaterka, Hazel, od najmłodszych lat doświadczała odrzucenia z powodu swojego wyglądu. Nadwaga sprawiła, że stała się łatwym celem dla rówieśników, ale najbardziej poruszający jest fakt, że brak wsparcia spotkał ją również we własnym domu. Słowa brata, który zamiast chronić, dołączał do osób ją krzywdzących, budują niezwykle bolesne tło całej historii. Autorka pokazuje, że największe rany często zadają ci, którzy powinni być bezpieczną przystanią.

Na drugim biegunie stoi Caleb – starszy przyjaciel brata, mężczyzna zamknięty w sobie, oszczędny w słowach, przez innych odbierany jako chłodny i niedostępny. To właśnie jego kreacja wypada w książce wyjątkowo interesująco. Caleb nie jest typowym książkowym „bad boyem”. Jego siła tkwi w ciszy, obserwacji i w tym, że jako jedyny nigdy nie dołożył Hazel kolejnej rany. To sprawia, że ich relacja od początku ma w sobie subtelność, napięcie i autentyczność.

Motyw przemiany Hazel po wyjeździe na studia mógł łatwo popaść w schematyczność, jednak autorka stara się nadać mu głębszy wymiar. Fizyczna przemiana bohaterki nie oznacza bowiem automatycznego uzdrowienia jej psychiki. Kompleksy, lęk przed odrzuceniem i brak zaufania pozostają, przez co relacja z Calebem nie jest prostą drogą ku szczęściu, lecz emocjonalnym procesem.

Ogromnym atutem książki jest poruszony temat ostracyzmu związanego z wyglądem. „Focus Love” pokazuje konsekwencje body shamingu nie tylko w okresie dojrzewania, ale również w dorosłym życiu – w relacjach, samoocenie i zdolności do przyjmowania miłości. To sprawia, że historia zyskuje coś więcej niż romantyczny wymiar.

Informacje dodatkowe o Focus Love:

Kup książkę Focus Love

Scary Alpha
A.P. Mist0
Okładka ksiązki - Scary Alpha

To nie bajka o księciu. To legenda o wilku. Nadchodzi wilcze romantasy, w którym przeznaczenie ma kły i pazury!Był Alfą, lecz ciążyła na nim klątwa, której...

Jej wszyscy mężczyźni
A.P. Mist0
Okładka ksiązki - Jej wszyscy mężczyźni

Alicja, po uwolnieniu się od męża tyrana i po kilku kolejnych zawodach miłosnych, postanawia wyjechać samotnie do urokliwego domu w górach, którego właścicielami...