Okładka książki - Focus Love

Focus Love

Książka „Focus Love” autorstwa A.P. Mist, wydana przez Wydawnictwo WasPos, już na początku zachwyciła mnie oprawą graficzną. Przepiękna, kwiatowa ilustracja zdobi nie tylko front okładki, ale pojawia się również we wnętrzu książki. Uwagę przyciągają także lśniące napisy oraz subtelny motyw roślinny obecny w tle tekstu całej powieści. Kolejnym elementem, który zwrócił moja uwagę, był sam tytuł – Focus Love oznacza dosłownie „skoncentruj się na miłości”. Blurb na tylnej okładce ostudził jednak moje oczekiwania na gorący romans, zapowiadając historię o wiele głębszą i poważniejszą.

Autorka prowadzi historię dwoma liniami narracyjnymi, przedstawiając losy dwojga głównych bohaterów: 23-letniej Hazel Bryant i 30-letniego Caleba Vanzo. Hazel wraca do rodzinnego domu w Ferry Pass po ukończeniu studiów w Bostonie. Nie było jej tam od trzech lat, a przez ten czas przeszła ogromną przemianę fizyczną – dzięki leczeniu i treningom znacznie schudła. Obecnie jest dziennikarką i singielką, która wciąż szuka swojego miejsca na świecie. Caleb to bardzo atrakcyjny mężczyzna należący do paczki przyjaciół starszego brata Hazel, dlatego jest stałym gościem w domu Bryantów. Ma opinię mruka i ekscentryka. Choć osiągnął stabilizację zawodową, w życiu osobistym zadowala się wyłącznie powierzchownymi, czysto fizycznymi relacjami. Przez lata Hazel zmagała się z nadwagą, która była źródłem wielu traumatycznych przeżyć i upokorzeń. Nawet w rodzinnym domu doświadczała poniżania, szczególnie ze strony brata i jego kolegów. Jedyną osobą, która stawała w jej obronie, był właśnie Caleb. Dlaczego zatem dziewczyna zdecydowała się wrócić do miejsca, które kojarzy jej się z tak wielkim bólem? Jak się okazuje, Caleb od samego początku żywił do niej ciepłe uczucia, choć długo nie rozumiał ich prawdziwego charakteru. Dopiero powrót Hazel po latach nim wstrząsnął i otworzył mu oczy. Czy znajdzie w sobie odwagę, by zawalczyć o tę miłość? Zadanie nie będzie łatwe, ponieważ mimo zewnętrznej metamorfozy Hazel w głębi duszy wciąż pozostaje zalęknioną, niepewną siebie i nieufną dziewczyną.

We współczesnym świecie wygląd zewnętrzny i akceptacja rówieśnicza są dwoma bardzo ważnymi filarami budowania poczucia własnej wartości. W swojej powieści A.P. Mist ukazuje konsekwencje nietolerancji, piętnowania, wyśmiewania i innych form przemocy psychicznej, werbalnej, a nawet fizycznej, których Hazel doświadczała ze strony swojego otoczenia od wczesnego dzieciństwa. Autorka pokazuje, jak traumatyczne przeżycia niszczą psychikę, zaburzają myślenie o sobie i innych oraz zmieniają postrzeganie świata. Równocześnie uświadamia, jak trudny jest proces przełamywania własnych kompleksów i uczenia się zaufania do drugiego człowieka. Ważnym wątkiem jest także wpływ niezdiagnozowanych chorób na jakość życia. Ponadto książka doskonale obrazuje, jak chłód emocjonalny w rodzinie, a wręcz odrzucenie przez bliskich, rzutują na losy człowieka. Zupełnie inaczej wygląda sytuacja Caleba. W jego przypadku wczesne traumy doprowadziły do osamotnienia, nieufności oraz lęku przed budowaniem bliskich relacji. Musi on nie tylko przełamać swój strach przed otwarciem się i zaufaniem, lecz także pomóc Hazel nauczyć się kochać samą siebie.

Siłą tej powieści są jej bohaterowie, w tym przypadku wykreowani bardzo sugestywnie. Hazel jest postacią realną, prawdziwą i autentyczną w swoich emocjach, zachowaniach oraz reakcjach. Jej postępowanie pozostaje spójne i konsekwentne. Nie sposób przejść obojętnie obok jej zmagań i refleksji, ponieważ wiele z nich stanowi odbicie tego, co nierzadko przeżywają dziewczęta w jej wieku. To również odbicie tego, jak często młode dziewczyny, oceniając swoje ciało, doszukują się w nim niedoskonałości. Hazel przechodzi wewnętrzną przemianę, ucząc się akceptacji siebie, swojej przeszłości i odkrywając własną wartość. Caleb z kolei początkowo jawi się jako małomówny, niedostępny samotnik, odbierany przez otoczenie jako nieprzyjemny gbur. Z czasem okazuje się jednak osobą niezwykle opiekuńczą i troskliwą, wrażliwą na potrzeby innych, szczególnie tych skrzywdzonych. Jest tak bardzo skoncentrowany na potrzebach Hazel i otoczeniu jej opieką, że chwilami wydaje się wręcz nierealny w swojej doskonałości. Z dużym zaangażowaniem śledziłam rozwijającą się relację między nimi. Odrębną kategorię stanowi rodzina Hazel – tym razem w roli bohaterów negatywnych. Ich postępowanie, zwłaszcza matki i brata, wywoływało we mnie oburzenie i odrazę. Szczególnie zaskoczyła mnie postawa ojca, która wydała mi się irracjonalna i nielogiczna.

Styl autorki jest płynny, dynamiczny i emocjonalny. Bieżące wydarzenia następują po sobie szybko, a zwroty akcji pojawiają się niemal jeden po drugim. Narracja pierwszoosobowa zapewnia czytelnikowi znakomity wgląd nie tylko w aktualne przeżycia i myśli obu głównych postaci, lecz także w retrospekcje dotyczące ich przeszłości. Dzięki temu lepiej rozumiemy ich motywacje i silniej angażujemy się w ich historię. Jedynym mankamentem, który mnie osobiście irytował, był zbyt przesłodzony język Caleba w dialogach z Hazel.

„Focus Love” to nie tylko historia o uczuciu rodzącym się mimo bólu, lęku i niepewności, lecz także poruszająca opowieść o walce o siebie, własną godność i prawo do bycia kochanym. A.P. Mist pokazuje, jak głęboko ranią słowa, odrzucenie i brak akceptacji, ale też przypomina, że nawet najbardziej poranione serce może nauczyć się ufać na nowo. To książka, która nie kończy się wraz z ostatnią stroną, bo jej przesłanie zostaje w czytelniku na dłużej. Jeśli szukacie historii, która jednocześnie wzrusza, porusza i daje do myślenia, „Focus Love” zdecydowanie zasługuje na Waszą uwagę.

Dziękuję Wydawnictwu WasPos za egzemplarz recenzencki.

Informacje dodatkowe o Focus Love:

Kup książkę Focus Love

Stormhaven
A.P. Mist0
Okładka ksiązki - Stormhaven

,,Stormhaven" - opowieść o bliznach, które prowadzą do miłości. W sercu teksańskiej wsi, gdzie życie toczy się rytmem natury i pracy na roli, Neil...

Scary Alpha
A.P. Mist0
Okładka ksiązki - Scary Alpha

To nie bajka o księciu. To legenda o wilku. Nadchodzi wilcze romantasy, w którym przeznaczenie ma kły i pazury!Był Alfą, lecz ciążyła na nim klątwa, której...