Okładka książki - Foliarze. Powieść teoretycznie spiskowa

Foliarze. Powieść teoretycznie spiskowa

„Foliarze. Powieść teoretycznie spiskowa” to literacki i narracyjny fenomen, który z niezwykłą pewnością siebie wkracza w przestrzeń polskiej satyry. Przełożenie tak dynamicznej, na wskroś wizualnej wrażliwości na język prozy oraz formę słuchowiska to zadanie karkołomne, jednak w tym przypadku otrzymujemy dzieło, które tętni życiem, zaskakuje bezczelnością i redefiniuje pojęcie współczesnej komedii sensacyjnej.

Twórcy z niespotykaną lekkością żonglują motywami, które doskonale znamy z popkultury oraz najgłębszych odmętów internetowych forów. Konstrukcja tej opowieści opiera się na genialnym, choć ryzykownym koncepcyjnie fundamencie - co by było, gdyby ludzie postrzegani przez ogół jako nieszkodliwi ekscentrycy, nagle zyskali niezbitą pewność, że ich najbardziej niedorzeczne przypuszczenia są rzeczywistością? Ten punkt zapalny uruchamia lawinę zdarzeń o iście globalnym zasięgu, osadzoną jednak w bardzo namacalnych, rodzimych realiach.

Stylistyka utworu jest bezkompromisowa i szalenie nowoczesna. Język powieści jest potoczysty, giętki, nieskrępowany salonową poprawnością, a momentami wręcz dosadny, co idealnie rezonuje z kreacją bohaterów. Prawdziwym sercem tej historii są dialogi - nerwowe, cięte, pozbawione zbędnych ozdobników, pisane z precyzją godną najlepszych montażystów filmowych. Sceny układają się w rytmiczne sekwencje, w których dowcip sytuacyjny goni błyskotliwą puentę. Ta dynamika sprawia, że przez książkę (bądź jej wersję audio) dosłownie się płynie, a tempo akcji nie pozwala na chwilę wytchnienia.

Niewątpliwą zaletą jest również drugie dno tej historii. Choć na powierzchni to czysta, nieskrępowana rozrywka i jazda bez trzymanki po motywach science-fiction, pod warstwą humoru kryje się niezwykle trafne i bystre studium naszych czasów. Autorzy w genialny sposób, bez zbędnego moralizatorstwa czy uniesionego palca, podstawiają nam pod nos krzywe zwierciadło. Wyśmiewają podatność na dezinformację, kryzys zaufania do nauki i mechanizmy rządzące współczesnym społeczeństwem, pozostawiając odbiorcę z lekkim, choć niezwykle ożywczym poczuciem zakłopotania.

Książka nie ustrzegła się jednak pewnych potknięć, które wynikają bezpośrednio z przyjętej konwencji. W drugiej połowie opowieści można odnieść wrażenie, że fabuła zaczyna niebezpiecznie pulsować i momentami kręcić się wokół własnej osi. Miłość do absurdu jest tu tak wielka, że autorzy chwilami poświęcają pieczołowicie budowane napięcie na rzecz kolejnego gagu. Kiedy struktura opowieści wymaga eskalacji dramatyzmu, twórcy potrafią uciec w czystą farsę, co sprawia, że cała intryga zaczyna momentami przypominać kontrolowany chaos, a niektóre pomysły mogą wydać się zbyt przerysowane nawet jak na tę formułę.

Moja subiektywna opinia pozostaje jednak zdecydowanie entuzjastyczna. „Foliarze” to potężny zastrzyk świeżości na rynku, idealnie skrojony pod współczesnego, wymagającego odbiorcę, który w literaturze szuka nie tylko ucieczki od codzienności, ale też inteligentnego mrugnięcia okiem. To odważna, nieszablonowa i szalenie satysfakcjonująca lektura, która bawi do łez, a jednocześnie każe z lekkim niepokojem spojrzeć na otaczający nas świat.

Informacje dodatkowe o Foliarze. Powieść teoretycznie spiskowa:

Wydawnictwo: Znak