Okładka książki - Forget me not

Forget me not

"Czasami okazuje się, że nawet tych ludzi, którzy są przy nas całe życie, wcale nie znamy tak dobrze. Za to możemy znaleźć tę najważniejszą osobę tam, gdzie najmniej spodziewamy"

On stracił kogoś bliskiego, a ona doświadczyła zdrady. Do tego sytuacja w pracy dosyć się jej skomplikowała. Astra i Thane. Oboje znajdujący się w trudnym położeniu, oboje chcący zapomnieć o swoich problemach. A jak to najlepiej zrobić niż w odpowiednim towarzystwie? Tylko co w sytuacji,  jeśli spotkanie będzie miało dosyć nieprzewidziane konsekwencje?

Urocza, przyjemna i wciągająca od pierwszych stron historia. Oboje bohaterzy zostali bardzo dobrze wykreowani. Astra to bardzo silna dziewczyna, która bardzo dobrze sobie radzi w środowisku zdominowanym przez mężczyzn. Nie załamuje się, mimo że jej życie gwałtownie się zmienia. Nowe środowisko, nowy szef i niespodzianka. W dniu, w którym dowiaduje się o ciąży równocześnie poznaje swojego przełożonego, którym jest? Mężczyzna, z którym spędziła noc. Tylko tak się składa, że on o tym nie pamięta. Czy jest to w ogóle możliwe? Powiem szczerze, że byłam bardzo ciekawa tego co autorka wymyśliła, co uzasadniałoby jego niepamięć. No tak, Astra zmieniła trochę swój wygląd, ale nie wydaje mi się, żeby to byłoby wystarczającym powodem do tego, żeby mężczyzna jej nie poznał, prawda? No chyba, że tak to jest z facetami 😂 I jak go tu poinformować, że mężczyzna zostanie ojcem?

"Jak to możliwe, że on tego nie widzi?
Czy to możliwe, że naprawdę nie chce tego widzieć?"

Thane to całkowite przeciwieństwo bohaterki. Ponury, skryty i nie ukrywam, że początkowo nie wzbudził mojej sympatii ze względu na zachowanie w pracy wobec bohaterki. Jednak na szczęście się to zmieniło, a okazuje się że miał pewien powód takiego zachowania. Co za nim stało? Powód, dla którego nie pamiętał Astry? Nie spodziewałam się takiego czegoś i mi się to podobało. W pełni uzasadniało jego niepamięć.

Relacje bohaterów jest wprost urocza. Uwielbiam slow burn a tutaj został on bardzo dobrze przedstawiony. Nie da się ukryć, że od początku pomiędzy bohaterami jest intensywne przyciąganie. Thane to troskliwy mężczyzna, co widać w jego zachowaniu wobec Astry, zarówno czy to w pracy, zwłaszcza na wyjeździe integracyjnym czy po prostu pomagając jej przy remoncie mieszkania. Bardzo się angażuje w jej życie i to naprawdę bardzo widać, chociażby przez jego pewne decyzje. Na każdym kroku widać, że poważnie o niej myśli i powiem szczerze, że jestem pod wrażeniem, bo nie każdy mężczyzna zdecydowałby się na taki krok. No i ten rosół. No kto nie lubi rosołu? Ja wprost uwielbiam. Jest to jedyna rzecz, która nie wywołuje u Astry mdłości, a Thane robi wszystko żeby od początku miała go pod dostatkiem. No idealnie, prawda?

"Ten facet robi absolutnie wszystko, żebym się w nim zakochała, i jeśli złamie mi kiedyś serce, zrzucę całą winę na niego. Nie można być tak słodkim i nie wiedzieć, że adresatka całej tej słodyczy w końcu się w tobie zakocha"

Jednak czy wszystko będzie takie proste? Co się stanie kiedyś Thane dowie się prawdy? Mężczyzna też ma swoje tajemnice. Jaka to jest?  Prawda zawsze wychodzi na jaw, prawda?

Książka wywołała we mnie wiele emocji, nie tylko tych pozytywnych. Byłam sfrustrowana zachowaniem niektórych ludzi. Zachowanie współpracowników Astry było chore. Pomijając, że bardzo szybko rozprzestrzeniała się po firmie informacja, że bohaterka jest w ciąży to to co zaczęło się dziać? Okropne. Do tego jej były cały czas rozpowiada jakieś kłamliwe plotki na jej temat i naprawdę czekałam na moment, kiedy poniesie tego wszystkiego konsekwencje. Brawo Bailey! Zrobiła to, na co miałam od dłuższego czasu ochotę. Jednak, chyba jestem bardziej krwiożercza, bo liczyłam, że poniesie konsekwencje. Chciałam zemsty, tym bardziej, że mu się należało. Jednak Patrick nie jest jedyną osobą, która bardzo mnie zdenerwowała i której nie polubiłam. Kolejni to rodzice Astry. Naprawdę nie wiem jak można było się tak zachowywać. Mam wrażenie, że bardziej im zależało na jej byłym chłopaku niż na swojej córce i to się do końca nie zmieniło. Chłopak ją zdradził a oni tylko z pretensjami, że to pewnie jej wina. Że nie zapewniła mu tego co on potrzebował. No naprawdę? Biedny chłopczyk poczuł się zraniony, niedopieszczony, więc znalazł sobie inną. Nie są w stanie zrozumieć, że Astra mu nie wybaczy i nie chce go w swoim życiu. Z kolei pozytywne odczucia z pewnością wywołały przyjaciółki Astry. Zwłaszcza przyjaźń Astry i Clove bardzo mi podobała. I ten prezent Clove? Cóż, Han Solo z pewnością był bardzo wyjątkowym prezentem.

"Forget me not" bardzo mi się podobała. Lubię takie urocze historie, bardzo lubię. Naprawdę, bardzo ciężko było mi się od tej książki oderwać tak przyjemnie mi się czytało. Im dalej tym jest coraz więcej słodyczy. Musiałam po nią sięgnąć nie tylko przez motyw nieplanowanej ciąży, który lubię, choć nie ma chyba dużo takich książek, ale też dlatego, że lubię twórczość autorki. Miałam okazję czytać kilka jej tytułów i naprawdę bardzo mi się podobały. Bardzo polecam ten tytuł, miłego!

Informacje dodatkowe o Forget me not:

Wydawnictwo: Editio
Data wydania: 2025-06-24
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię: ilovebook26

Tagi: romans biurowy miłość

Zobacz opinie o książce Forget me not

Kup książkę Forget me not

Król Enigmy
Ludka Skrzydlewska0
Okładka ksiązki - Król Enigmy

Nie wie, kim jest jej mąż. Nie wie, co do niego czuje. I nie ma pojęcia, co będzie dalej... Jade i Rex są małżeństwem od ponad dwóch lat, ale przez ten...

Do zakochania jeden urok
Ludka Skrzydlewska0
Okładka ksiązki - Do zakochania jeden urok

Jedno niewinne zaklęcie potrafi odmienić lub nawet zniszczyć życie. Margo McKenzie pochodzi z jednej z najpotężniejszych magicznych rodzin w Szkocji...