Okładka książki - Francuz

Francuz

Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.

Anna K. Bandurska młoda pisarka, dzięki Wydawnictwu: Novae Res serwuje nam swoją debiutancką powieść „Francuz”.

Lubicie debiuty?

Francja, mija dziesięć lat od powstania styczniowego.
Anna Dworzak postanowiła, że wyjdzie za mąż tylko z miłości, jeżeli takowej nie spotka, to wstąpi do zakonu. Ojciec w roli zięcia widziałby Polaka, wielkiego patriotę, oddanego krajowi. Jednak miłość nie wybiera, uderza niezapowiedzianie, wystarczy jedno spojrzenie, jeden uśmiech, aby myślami dziewczyny zawładnął przystojny Francuz. Sebastiana Antoine'a, pechowo jest zaręczony ze znaną miejscową kokietką. Anna zostaje wciągnięta w niebezpieczną intrygę. Bardzo szybko przekona się, jak smakuje miłość, a także, do czego zdolni są ludzie żądni zemsty.

Anna K. Bandurska przenosi nas w czasie, zamyka w określonej czasoprzestrzeni, serwuje pełen przepychu romans kostiumowy. Bohaterowie doskonale ucharakteryzowani względem swojej epoki, jednak z rozterkami jak najbardziej współczesnymi. Pomimo że akcja książki toczy się w pełnej hipokryzji dziewiętnastowiecznej Francji. To tyle jest nawiązań do czasów nam obecnych, że zaczęła się zastanawiać, czy aby czas i miejsce powieści nie są tylko przykrywką do powiedzenia nam kilku prawd o współczesnych relacjach międzyludzkich.

Główna bohaterka to kobieta inteligentna i tajemnicza. To ona zrobiła na mnie największe wrażenie, z jednej strony pociąga, z drugiej irytuje. Jej postępowanie bywa drażniące, czasem bezsensowne, innym razem zaskakująco sprytne i przemyślne.

Debiut, do tych podchodzę z wielką ciekawością, ale też i z wielką rezerwą. Jednak muszę przyznać, że nie spodziewałam się tak dopracowanej powieści. Anna K. Bandurska zabrała mnie w nostalgiczną podróż, która zmusza do przemyśleń i zadania sobie pytana: Co tak naprawdę w życiu jest najważniejsze?

„Francuz” to urokliwa, bardzo życiowa opowieść, która intryguje, ale i uczy. Wciągająca lektura, która zaskoczy i rozbawi, po którą warto sięgnąć. Czekam na więcej.

Informacje dodatkowe o Francuz:

Wydawnictwo: Novae Res