Okładka książki - Gdybym cię nie kochała

Gdybym cię nie kochała

„Gdybym cię nie kochała” autorstwa Monika Wilgocka to poruszająca opowieść o miłości wystawionej na próbę, o lęku, który potrafi zniekształcić rzeczywistość, oraz o prawdzie – tej trudnej, bolesnej, ale wyzwalającej. To powieść obyczajowa, która nie epatuje dramatyzmem, lecz konsekwentnie i z wyczuciem prowadzi czytelnika przez emocjonalny krajobraz głównej bohaterki.

Alicja to kobieta stojąca na granicy wytrzymałości. Przytłoczona rodzinnymi wydarzeniami, z poczuciem rozpadu świata, który dotąd wydawał się stabilny, decyduje się na wyjazd nad morze. Ten motyw ucieczki – zarówno dosłownej, jak i symbolicznej – stanowi jeden z najmocniejszych elementów powieści. Nadmorska sceneria nie jest tu jedynie tłem, lecz przestrzenią oczyszczenia i konfrontacji z samą sobą. Samotne spacery po plaży, szum fal i bezkres horyzontu podkreślają stan wewnętrznego zagubienia bohaterki.

Istotną rolę odgrywa charyzmatyczna właścicielka pensjonatu – postać, która wnosi do fabuły ciepło, mądrość i pewną życiową dojrzałość. Nie narzuca rozwiązań, lecz subtelnie pomaga Alicji spojrzeć na swoje życie z innej perspektywy. To dzięki niej bohaterka zaczyna dostrzegać to, co wcześniej wypierała – własne lęki, niedopowiedzenia w relacjach i prawdy, których bała się nazwać.

Po powrocie do domu akcja nabiera intensywności. Autorka sprawnie ukazuje napięcia rodzinne: miłość, która mimo ran wciąż próbuje przetrwać, skomplikowaną relację z teściową pragnącą naprawić błędy przeszłości oraz obecność kobiety gotowej zniszczyć spokój Alicji. Te wątki nie są przerysowane – przeciwnie, wydają się zaskakująco prawdziwe i bliskie codziennemu doświadczeniu wielu czytelniczek. Wilgocka z wyczuciem pokazuje, jak łatwo brak rozmowy i niedopowiedzenia mogą doprowadzić do narastających konfliktów.

Bardzo interesującym elementem konstrukcyjnym powieści jest motyw pamiętnika przyjaciółki z młodości. Stopniowo odkrywana tajemnica wprowadza do historii nutę intrygi i refleksji nad przeszłością. Słowa zapisane przed laty okazują się kluczem do zrozumienia teraźniejszości. Ten zabieg nadaje książce głębi i sprawia, że nie jest to jedynie historia kryzysu małżeńskiego, lecz opowieść o dojrzewaniu emocjonalnym i o odwadze mierzenia się z prawdą.

Styl autorki jest przystępny, a jednocześnie nasycony emocjami. Dialogi brzmią naturalnie, a opisy – zwłaszcza nadmorskich pejzaży – budują atmosferę refleksyjności. Wilgocka nie moralizuje, nie podaje gotowych recept, lecz pozwala bohaterce popełniać błędy i wyciągać wnioski. To sprawia, że Alicja jest postacią autentyczną, niejednoznaczną, a przez to bliską czytelnikowi.

„Gdybym cię nie kochała” to książka o tym, że nie wszystkie emocje da się wyrazić słowami – czasem trzeba je przeżyć, by je zrozumieć. To historia o odbudowywaniu relacji, o przebaczeniu i o tym, że prawdziwa miłość wymaga odwagi. Powieść z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom literatury obyczajowej, którzy cenią historie oparte na psychologicznej głębi i życiowej autentyczności.

Informacje dodatkowe o Gdybym cię nie kochała:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-02-11
Dodał/a opinię: Beata Zielonka

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Gdybym cię nie kochała

Kup książkę Gdybym cię nie kochała

Jakby jutra miało nie być
Monika Wilgocka0
Okładka ksiązki - Jakby jutra miało nie być

NIE MOŻESZ ZMIENIĆ PRZESZŁOŚCI. ALE MOŻESZ ZDECYDOWAĆ, CO ZROBISZ Z KOLEJNĄ SZANSĄ. Alicja budzi się po dziesięciu latach śpiączki i wie, że nic nie...

Opad
Opad