“W tej historii znajdziesz nieidealną dziewczynę z masą pytań i jednym celem: być bohaterką własnego życia.”
Jesteście bohaterami swojego życia?
Przyznajcie - jak na książkę dla dzieci, ten fragment opisu ma w sobie coś pięknego. Nawet książkę dla mnie (dla dorosłych) bym po nim chętnie przeczytała. Chyba więc nic dziwnego, że bez wahania postanowiłam podsunąć historię Matyldy, mojej córce.
Kim jest Matylda ? Sama ma siebie za osobę wręcz nijaką. Nie wyróżnia się niczym nadzwyczajnym, nie jest popularna, wybitnie lubiana. Stara się… wtopić w tłum. Jednak zwraca na siebie uwagę w pewien sposób - ma jedną nogę krótszą.
Sama miałam w szkole podstawowej koleżankę w klasie z taką przypadłością. Nie dała sobie przez nią podciąć skrzydeł, a moja klasa nigdy nie potraktowała ją przez to jak gorszą. Ale teraz czasy są inne, niekoniecznie lepsze, bo mam wrażenie, że dzieci robią się coraz podlejsze. Dlatego też na swój sposób bałam się co tu czeka Matyldę.
Nie ma lekkiego życia, straciła ojca, teraz wraz z mamą przeprowadza się w nowe miejsce. Czy to szansa na nowy start? Lepszy start ?
Urocza, różowa książeczka, na którą patrząc myśli się, że to nieskomplikowana historia dla dziewczynki, przy której będzie się świetnie bawić. Ale jednak to bardzo życiowa książka, która porusza trudne i istotne kwestie : niepełnosprawność, utratę bliskich, potrzebę oraz brak akceptacji rówieśników, zaburzenia…
Tak, nie jest to bagatelna historyjka, lekka lektura ale uważam, że takie książki są potrzebne i jest to historia, która z powodzeniem mogłaby stać się szkolną lekturą. Takich książek nasze dzieci potrzebują wręcz w programie nauczania by zrozumieć chociażby : czym jest empatia, szacunek do innych, tolerancja czy wyrozumiałość. By wiedzieć jak radzić sobie z emocjami i wielu, wielu innych tak ważnych w życiu normalnego człowieka, rzeczy, które dziś nie są tak oczywiste jak dawniej.
Przyznam Wam, że ta książka bardzo mnie poruszyła i choć podsuwam swoim dzieciom wiele różnych historii, ta jest moim zdaniem jedną z najbardziej wartościowych.
Uczmy nasze dzieci tego co dobre. Pokażmy im jakie powinny być i co jest w życiu najważniejsze. Ta książka może Wam w tym pomóc i serdecznie Wam ją polecam. Dziękujemy za możliwość jej poznania.
Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2016-06-29
Marta BONIECKA
Przejmująca, pełna magii i cudów opowieść o tym, że przeszłość może skrywać największe tajemnice! Małgorzata Skupińska, nauczycielka z długoletnim stażem...
,,Córka Racheli" to przejmująca, naszpikowana emocjami opowieść o odnajdywaniu siebie w obliczu największych tragedii, a także determinacji w walce o ludzkie...