Okładka książki - Gniew

Gniew

Żyjemy w czasach, kiedy wystarczy tylko napisać coś w Internecie i można bezpowrotnie zszargać czyjąś opinie pomimo tego, że jest to nieprawda, mało kto filtruje takie informacje i od razu powiela fałszywe zarzuty, co czasami prowadzi do nieodwracalnych konsekwencji.
Kiedy ginie nastolatka Lena Palmer nikt nie spodziewa się tego, co stanie się później, po trzech dniach po Internecie zaczyna rozchodzić się filmik z brutalnym gwałtem dziewczyny. Ponieważ Federalny Urząd Kryminalny nie posuwa się za daleko w śledztwie, grupa ludzi, która nazywa siebie Aktywną Obroną Ojczyzny, postanawia zacząć działać i na własną rękę szukać sprawców gwałtu, nie trzeba czekać długo, aż pojawią się filmik z pierwszej egzekucji.
Ta historia zdecydowanie przeraża, w końcu pojawia się tutaj gwałt na nastolatce, w którym uczestniczyło kilku mężczyzn, a to wszystko zostało uwiecznione na filmiku. Już samo to sprawia, że mocno przeżywamy to wszystko, co się tutaj dzieje, ten smutek i strach, który rodzi się wraz z kolejnymi odkryciami, ponieważ ciężko nam przejść koło krzywdy, nawet obcej nam osoby. Komisarz Yasira Saad próbuje wszystkiego, żeby znaleźć nastolatkę żywą, ale z czasem pojawiają się takie fakty, że już sama nie wie, co tutaj jest prawdą, a co iluzją.
Dawno nie czytałam tak melancholijnej książki, pełna jest przemyśleń życiowych bohaterów i szarej egzystencji, nie ma tutaj dynamicznej akcji, raczej brniemy powoli do celu, którego raczej nie osiągamy. Jest to trochę dziwne, ponieważ historie, gdzie prowadzone jest śledztwo, w którym trzeba działać, żeby szybko odnaleźć ofiarę oraz sprawców, powinno być energiczne, szybkie i pełne nieoczekiwanych zwrotów akcji, które potrafią zaskoczyć wszystkich. Chyba momentem tej książki, który najbardziej zostaje w pamięci, jest zakończenie, które pokazuje nam, jak ślepa wiara w to, co jest napisane w Internecie bez wcześniejszej weryfikacji, może komuś zniszczyć życie.
Jest to książka, która nie jest oczywista i dużo trzeba sobie tutaj dopowiedzieć, ponieważ nie ma tutaj jasnego zakończenia i dokładnego rozwiązania zagadki.

Informacje dodatkowe o Gniew:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-04-16
Tytuł oryginału: Views
Dodał/a opinię: Karolina Radlak

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Gniew

Kup książkę Gniew

Nierożec
Marc-Uwe Kling0
Okładka ksiązki - Nierożec

W pewnej dalekiej krainie na świat przyszedł jednorożec. Rodzice i sąsiedzi wręcz go uwielbiali. ,,Jest słodki, słodszy nawet niż cukrowa wata", twierdzili...

QualityLandia
Marc-Uwe Kling0
Okładka ksiązki - QualityLandia

"Poznajcie nowego George’a Orwella i jego QualityLandię! Niesamowity niemiecki bestseller, który na całym świecie sprzedał się w ponad pięciuset...