Wakacje już za pasem. Macie już jakieś plany wyjazdowe? Zdarza się- u nas dość często(!)- że życie weryfikuje plany. I wyjazd nie wypala. Podobnie było w ujmującej historii Małgorzaty Rogali "Gosia i Janek. Tajemnicze kamienie", w której wyjazd nad morze rodzina musiała przełożyć na inny czas. Jednak wakacje na wsi nie zawsze muszą być nieciekawe.
Historia jest intrygująca i wciągającą- nie tylko małych czytelników. Jest tutaj trochę humoru, nauki i tajemnicy.
Gosia i Janek to bliźniacy. Ich plany wakacyjne uległy zmianie co bardzo nie spodobało się dzieciom. Zamiast nad morze rodzice wysłali ich do Pełni. Dzieci podejrzewały, że będzie to nudnie spędzony czas, bo któż wybiera jezioro zamiast morza?! Jednak gdy przypadkowo natrafili na dwóch dość tajemniczych, a może bardziej - podejrzanych(!) mężczyzn- dzieci zmieniły zdanie co do wczasów. Zaczyna się wielkie śledztwo!
Wyjazd okazuje się być bogaty w przeróżne doświadczenia, które dały naukę nie tylko naszym małym bohaterom ale i czytelnikom.
Książeczkę czyta się dość szybko. Napisana ciekawym i przystępnym językiem odpowiednim dla dzieci wczesnoszkolnych. Nasza ośmiolatka przeczytała historię "na raz". Mocno ją zainteresowała i rozemocjonowała. Polubiła i mocno trzymała kciuki za Gosię i Janka, którzy chwilami mierzyli się z niemałymi niebezpieczeństwami.
Książeczka jest dla małych miłośników zagadek. Wraz z Gosią i Jankiem odkryją co takiego tajemniczego robią Tyczka i Łysy.
Autorka poprzez historię uczy odwagi, dążenia do celu, odpowiedzialności oraz walki o własne marzenia.
Porusza również takie tematy jak ciekawość, czy przyjaźń.
Sama byłam ciekawa jak potoczą się losy dzieciaczków. Czy wykażą się odpowiedzialnością i samozaparciem w rezultacie czego będą mogły zatrzymać psa, o którym tak bardzo marzą?
Książka nie tylko jest wartościowa. Jej strona graficzna również jest na wysokim poziomie, a kolorowe ilustracje nadają barw historii. Zauważyłam, że książki dla dzieci wydane w Skarpie Warszawskiej są dopracowane pod każdym względem. Szczerze- nie dostrzegam żadnych minusów. Oceniam wysoko wydanie historii!
Wyrusz wraz z Jankiem i Gosią w niezapomnianą podróż do Pełni. Gwarantuję ci, że wyjazd będzie udany, ba! Na pewno powrócisz tam nieraz! A wspomnienia pozostaną z tobą już na zawsze!
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-05-21
W piątkowy wieczór nastoletnia Ela wybiera się na imprezę organizowaną przez koleżankę. Ma u niej spędzić noc, ale zmienia zdanie i postanawia wrócić do...
Abra ma czekoladowe oczka i zawsze uśmiechnięty pyszczek. Mieszka u babci Zosi, która codziennie zabiera ją na długie spacery, troskliwie karmi i często...