Okładka książki - Grzeczni chłopcy nie kradną staników

Grzeczni chłopcy nie kradną staników

"Grzeczni chłopcy nie kradną staników" Chyba nie ma bardziej chwytliwego tytułu książki 😅 a jeśli już na pierwszych stronach tytuł sie spełnia i faktycznie Alec, główny bohater kradnie stanik i to w myszkę Miki? To nie może się dobrze skończyć 😜😅
No cóż... Jest to lekka i urocza historia o młodzieńczej miłości. Niestety też bardzo schematyczna i mocno wattpadowa... Opowiada o szarej myszce skrywającej pewien sekret i wrażliwym chłopaku ukrywającym się pod maską bad boy'a...
Czy to nie brzmi jak typowa głupawa komedia romantyczna z Netflixa? Szkoda bo myślałam, że zaskoczy mnie czymś tak jak sam jej tytuł... Nie oczekiwałam zbyt wiele bo to jednak wattpad, który kojarzy się ze słabymi fanfikami i żenującymi tekstami. Tych ostatnich oczywiście w książce nie zabrakło. Na początku jeszcze się z nich śmiałam ale im dalej w las tym gorzej... Aż oczy bolały od czytania. Nie wiem czy to kwestia tłumaczenia, które tak przy okazji było słabe. Pojawiało się wiele słów i zwrotów, które po prostu nie pasują do historii o nastolatkach. Czy może taki właśnie jest styl autorki? Mnie to niestety nie kupiło.
Jeśli jednak myślicie, że książka całkowicie mi się nie podobała i będę wypisywać tylko złe rzeczy to się mylicie bo nie jest ona totalnie bezwartościowa. Oprócz kradzieży stanika i żenujących tekstów na podryw porusza też ważne tematy mianowicie trauma i obarczanie się odpowiedzialnością za przypadkowe wydarzenia, poczucie winy, ataki paniki, szkolna rywalizacja, konsekwencje popełnianych błędów, homofobia i mogłabym tak wiele wymieniać. Niektóre tematy były tylko wspomniane ale to już jest coś. Zwłaszcza gdy targetem historii są młodzi ludzie dopiero kształtujący swoje życie i poglądy.
Niestety w wielu momentach bohaterowie zachowują się dziwnie i nie na miejscu. Wystarczy jedno słowo wsparcia od osoby, która kiedyś skrzywdziła bohaterkę i nagle ona zmienia zdanie i ufa tej osobie LOL
Albo gdy dzieje się coś złego i nawet nie mówi o tym najlepszej przyjaciółce choć są nierozłączne... Ehh dziwne to było dla mnie. Ale oceniam całokształt nie wybrane fragmenty. Wychodzi więc stosunkowo nie najgorzej takie 3,5 ⭐ Za to, że zamysł fabularny ma ogromny potencjał lecz niestety nie został do końca dobrze wykorzystany i co najważniejsze, że w większości czasu dobrze się bawiłam czytając tę książkę i była dla mnie świetną odskocznią od rzeczywistości, która akurat przytłaczała i to dość mocno.

Informacje dodatkowe o Grzeczni chłopcy nie kradną staników:

Data wydania: 2021-11-10
Tytuł oryginału: A Bad Boy Stole My Bra
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Tomasz F. Misiorek
Dodał/a opinię: aska207

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Grzeczni chłopcy nie kradną staników

Kup książkę Grzeczni chłopcy nie kradną staników

Są oni i jestem ja. Oni trzymają się razem, a ja na własne życzenie się wykluczyłam.

Byłam o wiele zbyt leniwa na to, by objaśniać mu swoje procesy myślowe, więc po prostu przewróciłam oczami.

Więcej cytatów z tej książki