„Gwiazdka myszki” to ciepła, pełna uroku opowieść, która idealnie wprowadza w świąteczny nastrój. Autorka zabiera czytelników do świata małej myszki Stefci, w którym Wigilia Bożego Narodzenia maluje ulice białym śniegiem, a gwar ostatnich przedświątecznych zakupów tworzy wyjątkową atmosferę.
To właśnie w tym pięknym, zimowym otoczeniu Stefcia pokazuje, jak wielką moc mają drobne gesty dobroci. Po popołudniu spędzonym na zakupach z mamą wraca do domu, ale na każdym kroku znajduje kogoś, komu może pomóc. Ustępuje miejsca w autobusie starszej pani, oddaje swój szalik bezdomnemu staruszkowi, a jego przyjacielowi podaje kanapkę.
Książka w prosty, zrozumiały dla dzieci sposób pokazuje, że dobro wraca, a życzliwość nie wymaga wielkich czynów. Czasem wystarczy odrobina empatii i gotowość do pomocy. „Gwiazdka myszki” uczy, że najlepszym prezentem, jaki możemy podarować innym, jest nasza uwaga, troska i otwarte serce.
To piękna, świąteczna historia, która zachwyci zarówno najmłodszych, jak i dorosłych. Idealna do wspólnego czytania przed snem, rozgrzewa serca i przypomina, co w tym wyjątkowym czasie naprawdę się liczy.
Wydawnictwo: Kropka
Data wydania: 2025-10-22