Okładka książki - Hasi

Hasi

Każdy region ma swoją historię, kulturę, wierzenia i legendy. To te czynniki często kształtują charakter, zachowanie i mentalność ludzi od setek lat. Jeśli interesują was wierzenia i legendy, które funkcjonują na Śląsku to powieść "Hasi" Beaty Skrzypczak będzie odpowiednim wyborem.
 Osiedle Hasi w Katowicach było miejscem zapomnianym i co raz bardziej popadającym w ruinę. To na nim rodzi się swoista przyjaźń między Alicją, Piotrem, Gerdą, Hubertem, Mikołajem i Adrianem. Dawniej osiedle położenie obok dobrze prosperującej kopalni tętniło życiem. Obecnie stare, odrapane kamienice, familoki i betonowy plac odstraszają mieszkańców Katowic. To miejsce staje się areną dziwnych i tajemniczych zjawisk, których genezy należy szukać w tragicznej przeszłości. Czy bohaterowie odkryją tajemnice tego osiedla? Jaką poniosą cenę za to śledztwo?
 Głównymi bohaterami powieści jest szóstka młodych ludzi, którzy poznają się i zaprzyjaźniają w Hasi. Alicja to studentka położnictwa, która pojawia się na osiedlu by opiekować się starą i schorowaną ciotką. Piotr jest mieszkańcem osiedla. To introwertyk, pracujący zdalnie w dużej korporacji. Gerda i Hubert są parą, która wychowała się, dorastała i nadal mieszka w Hasi. Gerda opiekuje się młodszymi braćmi i dorabia jako sprzątaczka. Hubert natomiast robi wszystko by wyrwać ich z tego miejsca. Mikołaj i Adrian to najbardziej tajemniczy bohaterowie z tej szóstki. Pojawiają się znikąd, ale zachowują się tak jakby mieszkali tu od zawsze. Autorka stworzyła bardzo różnorodne postacie, pomiędzy którymi jest duży kontrast. Porywcza i stanowcza Gerda, delikatna Alicja, spokojny i pomocny Hubert, twardo stąpający po ziemi Piotr, arogancki Adrian i opanowany Mikołaj stanowią swoistą mieszankę, która może w każdej chwili eksplodować.  Relacje między nimi są zmienne, co gwarantuje nam, że nie będziemy się nudzić.
 "Hasi" jest powieścią z pogranicza horroru i fantasy. Tempo powieści początkowo jest bardzo spokojne. Autorka skupia się na opisie osiedla i jego mieszkańców. Później do powieści wkrada się co raz więcej legend, mitologii i dawnych wierzeń sprawiając, że atmosfera tej powieści się zmienia, a akcja przyspiesza. Zaczyna co raz gęściej otaczać nas tajemnica, mrok i niepokój. Ta atmosfera jest chyba największym atutem tej książki. Autorka wtrąca do powieści kilka rozdziałów z przeszłości sprawiając, że początkowo czujemy się co raz bardziej zagubieni w gąszczu tajemnic, jednak później wszystko powoli zaczyna się układać i klarować. Autorka pokusiła się o użycie w powieści śląskiej gwary. Mam mieszane uczucia co do tego zabiegu. Z jednej strony dodaje to książce autentyczności, ale z drugiej, osobie takiej jak ja, czyli z ta gwarą niezaznajomioną sprawiło, że czytało mi się trochę gorzej. Należy zwrócić uwagę jeszcze na samo wydanie graficzne tej powieści. Czarno-srebrna kolorystyka i malowane brzegi sprawiają, że wydanie po prostu zachwyca.
 Powieść Beaty Skrzypczak to nie tylko historia, która ma wywołać w nas lęk. To rozważania na temat naszej historii i jej wpływu na teraźniejszość. To opowieść o naszej tożsamości i przynależności. W Hasi mamy obraz ludzi, którzy postanowili tam zamieszkać, ponieważ osiedle dawało im nadzieję na pracę i lepsze życie, a w zamian otrzymali ból, cierpienie i odrzucenie.
 "Hasi" to powieść, której rdzeniem jest śląska mitologia. Zacierają się w niej granice między teraźniejszością , a przeszłością, między realizmem a fantastyką. Nie jest to powieść łatwa, ale jeśli  lubicie książki pełne niedopowiedzeń, gdzie napięcie nieustannie rośnie watro po nią sięgnąć.

Informacje dodatkowe o Hasi:

Kup książkę Hasi

El Roi
Beata Skrzypczak0
Okładka ksiązki - El Roi

Estera, młoda Żydówka, dorasta w Nowym Sączu, który przed wojną był miastem wielu kultur. Po śmierci babci postanawia poznać przeszłość swojej rodziny...