Okładka książki - HELENA i GENIUsz Sp. z o. o.

HELENA i GENIUsz Sp. z o. o.

„HELENA I GENIUsz Sp. Z o.o.” Sylwii Szymanek jest książką niezwykłą. Powstała 25 lat temu, ale dopiero teraz ma swój debiut wydawniczy. W czasach, kiedy na rynku księgarskim co miesiąc pojawia się od kilkunastu do kilkudziesięciu nowych pozycji zaistnienie książką oryginalną, wyróżniającą się jest prawie niemożliwe. Pani Sylwii Szymanek to się udało. Jej książkę trudno umiejscowić w jakimś konkretnym gatunku literackim.  Formą przypomina  pamiętnik, a fabułę stanowią  przypadki z życia pewnej niezwykłej osóbki jaką jest tytułowa Helena.  Kim natomiast jest towarzyszący jej GENIUsz, nazywany przez Helenę Genkiem? Otóż jest to, jak mówi sama bohaterka: „…mieszkający w jej głowie taki rodzaj wewnętrznego głosu. Kłopotliwy odrobinę, bo zazwyczaj miewa odmienne poglądy” . Ten „głos” czasami sprowadza ją na manowce, czasem podsuwa rozsądne pomysły, ale najczęściej sprawia, że nasza Helena wpada w mniejsze lub większe tarapaty. Choćby dlatego, że  nierzadko kierując się duchem przekory, postępuje wbrew sugestiom Genka.  A ponieważ panna Szałebska wyobraźnię i kreatywność ma ponadprzeciętną, czytelnik ma możliwość kilkugodzinnej znakomitej zabawy.

Helena jest nietypowa, nietuzinkowa, niezwykła, barwna i na ogół budzi sympatię otoczenia, choć czasami bywa też irytująca i nieobliczalna. Czytelnik również nie pozostaje obojętny na jej urok osobisty.

Czas akcji utworu nie jest dokładnie  określony, ale można się domyślić, są to lata dziewięćdziesiąte XX wieku, bo komórki nie są jeszcze masowym środkiem komunikacji,  i obejmuje niespełna pół roku życia 26-latki.

Helena pokazuje nam, że nie zawsze to co nam się przydarza  trzeba brać na poważnie, że wielu z nas brakuje w codziennym życiu humoru i zabawy, spontaniczności w podejściu do różnych sytuacji. Na szczęście  dziewczyna ma wyrozumiałego szefa i sympatycznych współpracowników i znajomych. Dzięki temu praktycznie zawsze ląduje, jak jej kot o oryginalnym imieniu Szuja,  na przysłowiowe cztery łapy.

W gąszczu śmiechu i zabawy autorka zgrabnie ukrywa kilka życiowych refleksji, choćby o tym jak trudno młodym ludziom znaleźć pomysł  na siebie, by wyróżnić się z tłumu, o wartości prawdziwej przyjaźni, która czasem może przemienić się w coś więcej i o tym jak ważna jest rodzina, nawet jeśli nie wszystkich jej członków lubimy.  Pisarka pokazuje nam również, że nie wszystko i wszyscy są tacy, jak wyglądają na pierwszy rzut  oka. Czasem pod atrakcyjnym wyglądem kryje się ktoś, kto ma irytujące nawyki, a ktoś kto wygląda jak zołza i zdzira może być wspaniałą przyjaciółką.

Warto też wspomnieć o oryginalnej i intrygującej okładce. Na pierwszy rzut oka  wydawałoby się, że to zbiór przypadkowych przedmiotów, ale w rzeczywistości odnajdziemy tu odniesienia do treści wielu rozdziałów. Rozdziałów, które są serią zabawnych sytuacji sprawiających, że trudno powstrzymać się od śmiechu. W książce obok humoru sytuacyjnego jest także mnóstwo zabawnego humoru słownego, nie tylko w dialogach między poszczególnymi postaciami, ale także w sporach, które toczą między sobą Helena a Genek.

Pierwszoplanowa narracja prowadzona jest przez tytułową Helenę, poszczególne rozdziały przypominają kartki z pamiętnika, są opatrzone datą i tytułem. Ich długość jest zróżnicowana.  Styl Sylwii Szymanek jest lekki, pełen humoru, płynny, znakomicie oddaje emocje swojej bohaterki towarzyszące jej w różnych sytuacjach.

„HELENA I GENIUsz” to powieść, którą czyta się zadziwiająco szybko. Nie jest literaturą wymagającą, a raczej odprężającą i wprawiającą w dobry nastrój.  Lektura pozwala miło i przyjemnie spędzić wieczór, raz po raz wybuchając śmiechem, oderwać się na chwilę od rzeczywistości, poznać nietuzinkową osobę i z pewną zazdrością zobaczyć, że życie nie zawsze trzeba brać na poważne. Ale mimo tej lekkości zabawne perypetie Heleny i Genka powracają do nas jeszcze długo po odłożeniu książki wywołując uśmiech na twarzy.

Informacje dodatkowe o HELENA i GENIUsz Sp. z o. o.:

Wydawnictwo: e-bookowo.pl
Data wydania: 2025-01-30
Dodał/a opinię: EMOL

Zobacz opinie o książce HELENA i GENIUsz Sp. z o. o.

Kup książkę HELENA i GENIUsz Sp. z o. o.