Okładka książki - Historia Ireny Sendlerowej

Historia Ireny Sendlerowej

Jestem zdania, że postać takiego formatu zasługuje na więcej niż jedną, dwie biografie.

Nie jestem pewna czy te deliberacje są do końca uczciwe i rzetelne, z wieloma tezami można polemizować. Z wielkim zaciekawieniem zaopatrzyłam się w publikację Anny Mieszkowskiej, która stanowi kalkę rozważań Anny Bikont Sendlerowa w ukryciu. Niestety.

Historia Ireny Sendlerowej jest uzupełnieniem i rozszerzeniem wydania opowieści o jednej z najsłynniejszych Polek XX stulecia.

Dywagacje otwiera rozmowa Mieszkowskiej z Janiną Zgrzembską, córką Ireny Sendlerowej.

Anna Mieszkowska to kolejna autorka obok Anny Bikont, która za wszelką cenę stara się dowieść, że bohaterka jest mitomanką z ogromną wyobraźnią. Publicystka bezceremonialnie przetrząsa życie prywatne kobiety, doszukując się kłamstw również na tym polu. Mieszkowska tylko pozornie jest życzliwa wobec swojej bohaterki, co widać na dalszych kartach pracy.

2018 rok był Rokiem Ireny Sendlerowej. W związku z tym wstęp do biografii popełnił Marek Michalak, pedagog, dr nauk humanistycznych. Biografia liczy 411 stron ( już z bibliografią i indeksem nazwisk), złożona jest z 26 rozdziałów.

Można przeczytać.

Kup książkę Historia Ireny Sendlerowej

Ja, kabareciarz. Marian Hemar. Od Lwowa do Londynu
Anna Mieszkowska0
Okładka ksiązki - Ja, kabareciarz. Marian Hemar. Od Lwowa do Londynu

Marian Hemar (1901-1972), autor wierszy, piosenek, skeczy i sztuk dramatycznych, także reżyser, dyrektor teatru. Urodzony we Lwowie, mieszkał w przedwojennej...

Mistrzowie kabaretu. Marian Hemar i Fryderyk Járosy
Anna Mieszkowska0
Okładka ksiązki - Mistrzowie kabaretu. Marian Hemar i Fryderyk Járosy

Fascynująca opowieść o najwybitniejszych twórcach przedwojennej i powojennej, emigracyjnej rozrywki. Droga Mariana Hemara i Fryderyka Járosy'ego od Qui...