Z twórczo¶ci± Danki Braun mia³am okazjê ju¿ obcowaæ dwa razy. "Historia pewnej rozwi±z³o¶ci" to trzecie spotkanie. Wiedzia³am ju¿, czego siê spodziewaæ. Podejrzewa³am, ¿e bêdzie siê dzia³o a bohaterowie przyprawi± mnie o szybsze bicie serca. Danka Braun to Autorka pozbawiona lêku. Kiedy my¶lê o tym, jak pisze wiem, ¿e nie spêdza mnóstwo czasu nad kartk± zastanawiaj±c siê jak uj±æ pewne kwestie tak, aby by³o delikatnie, subtelnie. Jej styl literacki nie ocieka przytulno¶ci±, tutaj mamy do czynienia ze znacznie ostrzejszym jêzykiem. Na pierwszy rzut oka widzimy, ¿e nie bêdzie to lekka opowie¶æ o balu karnawa³owym...
Jestem pod ogromnym wra¿eniem, ¿e Braun po raz szósty zabra³a czytelników w ¶wiat Or³owskich. Bardzo rzadko siê zdarza, aby pisarz tak d³ugo ci±gn±³ sagê rodzinn±. ¯a³ujê i¿ nie mogê powiedzieæ, ¿e nie zanudzi³am siê przez ten czas ani raz. Nie czyta³am pierwszych trzech ksi±¿ek, nad czym ubolewam, lecz zawsze mo¿na nadrobiæ ;)
Pañstwo Or³owscy to fenomenalna para. Skrajnie ró¿ne osobowo¶ci cudownie uzupe³ni³y siê w momencie zawarcia ma³¿eñstwa a pewnie i du¿o, du¿o wcze¶niej. Jak w ka¿dym zwi±zku bywa, miewaj± gorsze i lepsze dni, lecz zawsze byli blisko siebie aby s³u¿yæ pomoc± i wsparciem. Celowo u¿y³am czasu przesz³ego i ju¿ mo¿e siê zapaliæ czerwone ¶wiate³ko! Niech siê zapali. My¶licie, ¿e Renata i Robert czas separacji, zdrad, w±tpliwo¶ci maj± za sob±? ¯e wyczerpali ten limit? Otó¿ nie. Danka Braun wkracza do akcji aby nam±ciæ i to tak... zdrowo. Ju¿ od pierwszych stron ksi±¿ki czytelniczka dostaje du¿o do my¶lenia. Z³y stan zdrowia Renaty pozwala nam s±dziæ, ¿e mo¿e Autorka pójdzie w drug± stronê i... u¶mierci bohaterkê. Lecz tak siê nie dzieje (to Wam chyba mogê zdradziæ). Pó¼niejsza tragedia jaka bêdzie mia³a miejsce z udzia³em m³odego cz³onka rodziny, zamiast scaliæ rodzinê, narzuci na ni± czarn± pelerynê. Pojawi± siê liczne znaki zapytania nad tym co bêdzie dalej, nie tylko z poszkodowanym, ale równie¿ z Or³owskimi.
To, co stworzy³a Braun przyprawi³o mnie o palpitacje serca. Wzbudzi³o wszystkie mo¿liwe uczucia, a¿ sama siê z siebie ¶mia³am, ¿e tak prze¿ywam losy Renaty, Roberta i ich bliskich.
Oprócz fenomenalnego kreowania literackiej rzeczywisto¶ci g³ównych bohaterów, pojawiaj± siê te¿ postaci, których w±tki zostaj± rozwiniête i poci±gniête w jak najbardziej zadowalaj±cym oraz zaskakuj±cym kierunku. Gwarantujê, ¿e bêdziecie w szoku!
Powie¶æ ta jest z gatunku "nie mogê siê od niej oderwaæ"! Rzeczywi¶cie niezwykle ciê¿ko jest od³o¿yæ "Historiê pewnej rozwi±z³o¶ci" na pó³kê nie przeczytawszy ostatniej strony. Czas spêdzony bez ksi±¿ki w rêku d³u¿y siê, ci±gnie, chcemy jak najszybciej do niej powróciæ, by poznaæ dalsze losy.
Na fanpejd¿u pisarki Aleksandry Tyl pojawi³o siê zdjêcie, na którym widnieje ona sama z najnowsz± powie¶ci± Braun a rêk± przys³ania zaczerwienion± twarz. Bez k³opotu mogê zgodziæ siê z przes³aniem, jakie bije z tej fotografii. Niektóre w±tki w "... rozwi±z³o¶ci" wywo³uj± rumieñce...
Polecam!
Informacje dodatkowe o Historia pewnej rozwi±z³o¶ci :