Okładka książki - Historia we fraszkach: Od Mieszka po Staszka

Historia we fraszkach: Od Mieszka po Staszka

„Historia we fraszkach. Od Mieszka po Staszka” autorstwa Lecha Makowieckiego to niezwykły tomik poetycki, który w oryginalny i pełen humoru sposób przybliża czytelnikom dzieje Polski oraz sylwetki jej władców. Autor postanowił spojrzeć na historię z zupełnie innej perspektywy niż ta znana z podręczników szkolnych. Zamiast długich, często trudnych do zapamiętania opisów wydarzeń i dat, proponuje krótkie, dowcipne fraszki, które w przystępny sposób przedstawiają najważniejsze postacie z polskiej historii – od pierwszego historycznego władcy Polski, Mieszka I, aż po późniejszych królów i książąt.

Choć książka nie posiada klasycznej fabuły znanej z powieści, jej konstrukcja opiera się na kolejnych wierszowanych miniopowieściach o władcach Polski. Każda fraszka stanowi krótką, często żartobliwą charakterystykę danej postaci historycznej oraz przypomina najważniejsze wydarzenia z okresu jej panowania. Dzięki temu czytelnik w lekkiej i humorystycznej formie poznaje historię naszego kraju, a także dowiaduje się o wielu postaciach, które w szkolnych podręcznikach pojawiają się jedynie marginalnie.

Bohaterami książki są więc przede wszystkim polscy królowie i książęta – postacie dobrze znane z historii, takie jak Mieszko I, Bolesław Chrobry, Kazimierz Wielki, Władysław Jagiełło czy Jan III Sobieski, ale także mniej pamiętani władcy, jak Władysław I Herman, Wacław II czy Jan I Olbracht. Autor przypomina ich dokonania, sukcesy, porażki i ciekawostki z życia, przedstawiając je w sposób lekki, często ironiczny, ale jednocześnie pełen szacunku dla historii.

Ogromną zaletą książki jest to, że potrafi wzbudzić w czytelniku autentyczne emocje. Podczas lektury pojawia się przede wszystkim uśmiech – fraszki są zabawne, błyskotliwe i pełne humorystycznych odniesień. Jednocześnie czytelnik może odczuwać ciekawość i zaskoczenie, odkrywając fakty historyczne, o których wcześniej nie słyszał. Autor udowadnia, że historia wcale nie musi być nudna ani trudna do zrozumienia – może być ciekawa, inspirująca i pełna anegdot.

Lech Makowiecki porusza w swojej książce ważny problem edukacyjny – coraz mniejszą obecność historii w programach nauczania oraz malejące zainteresowanie młodych ludzi dziejami własnego kraju. Jego tomik stanowi swego rodzaju odpowiedź na tę sytuację. Autor pokazuje, że o historii można opowiadać w sposób atrakcyjny i przystępny, a krótkie wierszyki mogą stać się świetnym narzędziem do zapamiętywania najważniejszych postaci i wydarzeń.

Styl autora jest lekki, rytmiczny i pełen humoru. Fraszki są krótkie, celne i łatwe do zapamiętania, a ich język jest prosty i zrozumiały nawet dla młodszych czytelników. Makowiecki umiejętnie łączy elementy edukacyjne z literacką zabawą słowem. W jego wierszach można dostrzec zarówno dowcip, jak i sporą dawkę wiedzy historycznej. Całość dopełniają ilustracje, które sprawiają, że książka staje się jeszcze bardziej atrakcyjna wizualnie i przyjazna dla młodszych odbiorców.

Bardzo ważnym elementem książki jest jej przesłanie. Autor przypomina, że historia nie jest jedynie zbiorem dawnych wydarzeń, ale opowieścią o losach kolejnych pokoleń, które kształtowały naszą rzeczywistość. Motto, które można odczytać z tej książki, to przekonanie, że warto znać historię swojego kraju, ponieważ pozwala ona lepiej rozumieć teraźniejszość i wyciągać wnioski na przyszłość. W przeszłości zapisane są doświadczenia ludzi, sukcesy i błędy, które mogą stać się lekcją dla kolejnych pokoleń.

Z tej niewielkiej objętościowo książki można nauczyć się naprawdę wiele. Czytelnik poznaje nie tylko nazwiska polskich władców, ale także ich dokonania, ciekawostki z życia oraz kontekst historyczny ich rządów. Dzięki humorystycznej formie wiedza ta łatwo zapada w pamięć, co czyni książkę doskonałym narzędziem edukacyjnym.

„Historia we fraszkach. Od Mieszka po Staszka” należy do gatunku literatury popularnonaukowej i edukacyjnej z elementami poezji satyrycznej. To książka przeznaczona przede wszystkim dla dzieci i młodzieży, ale również dorośli mogą czerpać z niej dużą przyjemność. Szczególnie wartościowa może być dla rodziców i dziadków, którzy chcą w ciekawy sposób zainteresować młodsze pokolenie historią Polski.

Książka Lecha Makowieckiego pokazuje, że historia może być nie tylko pouczająca, ale także zabawna i inspirująca. Dzięki lekkiemu stylowi, humorystycznym fraszkom i ciekawym ilustracjom lektura staje się przyjemnością, a jednocześnie wartościową lekcją o przeszłości naszego kraju. To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy chcą poznać historię Polski w nieco inny sposób – z uśmiechem, ale też z refleksją nad tym, jak ważne jest pielęgnowanie pamięci o dawnych wydarzeniach i postaciach.
Za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki dziękuję portalowi sztukater.pl.

Informacje dodatkowe o Historia we fraszkach: Od Mieszka po Staszka:

Kup książkę Historia we fraszkach: Od Mieszka po Staszka

Ja tu zostaję
Lech Makowiecki0
Okładka ksiązki - Ja tu zostaję

Tomik ,,JA TU ZOSTAJĘ"  adresowany jest do wszystkich Polaków - wierzących i niewierzących - którym na sercu leży dobro Ojczyzny i pomyślność przyszłych...

Pro publico bono
Lech Makowiecki0
Okładka ksiązki - Pro publico bono

PRO PUBLICO BONO (łac. -- dla dobra publicznego) wraz z rugowaniem romantyzmu z naszych szkół, a uczciwości z życia politycznego -- zwrot coraz bardziej...

Opad
Opad