Okładka książki - Horyzont umysłu patronujemy

Horyzont umysłu

MROCZNE UMYSŁY

W 2016 roku nakładem Wydawnictwa Vectra ukazała się powieść „Horyzont umysłu” Thomasa Arnolda. Nieoczywisty thriller , który może nieźle namieszać w głowach fanom gatunku.

Nic nie zwiastowało, że tego wieczoru w Rezerwacie Rocky River na obrzeżach Cleveland rozegra się dramat. Małżeństwo Alice i Frank Culberthowie potrącają zwierzę i ich samochód stacza się z nasypu. Jadący drugim autem Andrea i Bill Lougheedowie cudem uikają zderzenia z Culberthami. Ta noc zmienia życie wszystkich uczestników tragicznych wydarzeń. Alice Culberth twierdzi, że na drodze potrąciła kobietę. Detektyw David Ross, bezkompromisowy śledczy, rozpoczyna śledztwo, które przynosi więcej pytań niż odpowiedzi. Co naprawdę wydarzyło się na drodze w Rocky River? Czy prawda może wyłonić się z mroku pogmatwanych intryg i kłamstw?

Thriller to specyficzny gatunek, który im bardziej ewoluuje, tym bardziej staje się popularny. Całkowicie zdominował nasz rodzimy rynek wydawniczy wraz z pokrewnym mu kryminałem i czasami trudno jest w natłoku nazwisk i tytułów wyłowić prawdziwe perły. Jeśli jednak nam się to uda, to czujemy się jak odkrywcy. Wydawać się może, że wszystko zostało już napisane, a tworzenie kolejnych form i podgatunków jest jedynie marketingowym chwytem. Proza Thomasa Arnolda to właśnie taka perła wśród pospolitości. Książki, które zachowują wszystkie cechy, które czytelnicy lubią w kryminale, a jednocześnie są nowatorskie i oryginalne. Zawierają to, co osobiscie cenię i czego w swoich literackich podróżach poszukuję. Szybka, pełna napięcia i nieoczekiwanych zwrotów akcja, która nie zwalnia nawet na chwilę i nie pozwala ochłonąć. „Horyzont umysłu” to książka, która podstępnie chwyta nas w swe ręce i nie wypuszcza aż do ostaniej strony. Kolejne wątki i tajemnice mnożą się niczym grzyby po ulewnej, parnej nocy. Autor nie pozwala czytelnikowi nawet na chwilę oddechu. I to jest moc tej powieści. Jej tempo, natężenie akcji i rytm sprawiają, że jest pełna napięcia i mrocznego klimatu, który ogromnie lubię. Miłośnicy elektryzujących thrillerów poczują się w pełni usatysfakcjonowani.

Detektyw David Ross to ciekawa i niejednoznaczna persona. Ambitny, odważny, taki gliniarz z misją, ale jednocześnie facet z krwi i kości, który kieruje się własnym kodeksem moralnym i w poszukiwaniu sprawiedliwości nie cofnie się przed użyciem środków odbiegających od powszechnie akceptowalnych form. Dobrze skonstruowana i zdająca się być autentyczną w swoich działaniach postacią. Nie jest to przejaskrawiony superglina, ani nieudacznik kryjący się z flaszką za drzwiami toalety. To człowiek, który twardo stoi na ziemi, ale jednocześnie stara się po prostu dobrze wykonywać swoją robotę.

Motyw koncernu farmaceutycznego, który wszelkimi środkami, także tymi, którym daleko do wytycznych etyki, prowadzi swe działania skupiając się na pomnazaniu dochodów, zaprezentowany jest bardzo przekonująco. Stanowi kolejny solidny fundament tej powieści. Autor, który z wyksztełcenia jest farmaceutą, potrafi pisać o zagadnieniach medycznych i farmakologicznych w sposób przejrzysty i naturalny. Czyta się to bardzo dobrze i nawet przez chwilę nie czułam przytłoczenia trudną terminologią czy niezrozumiałymi wstawkami.

„Horyzont umysłu” pośród innych thrillerów wyróżnia to, że ta książka jest wielowarstwowa, złożona i łączy bardzo dużo elementów, które w trakcie lektury układają się stopniowo niczym puzzle.Tu nic nie jest oczywiste. Rozwiązanie jednej zagadki prowadzi do otwierania kolejnych wrót do tajemnicy. To jest po prostu fenomenalne w jaki sposób Thomas Arnold prowadzi narrację meandrując między jednym zaskoczeniem, a kolejnym i nie traci przy tym atmosfery napiętej akcji. Często zdarza się tak, że powieści, w których tempo zdarzeń jest tak szybkie pozostają płytkie. Umyka gdzieś urok tajmnicy i odkrywania kolejnych kart prowadzących do rozwiązania. Bywa również tak, że tego typu książki zakończone są pełnym fajerwerków, ale nieracjonalnym i przejaskrawionym finałem. Czytałam mnóstwo wciągającyh thrillerów, które opierały się na takiej kanwie i zakończenie psuło mi całą wcześniejszą przyjemność lektury. W przypadku „Horyzontu umysłu” nie ma mowy o tego typu osłabieniu książki w momencie finalnym. Przeciwnie. Sposób zakończenia dodaje całej powieści dodatkowego smaczku. Zwracam bardzo dużą uwagę na to, ponieważ nie znoszę spłycania wątków lub zabiegów dramatyzujących, które ocierają się o irracjonalność. Jestem pełna podziwu dla Thomasa Arnolda za tak odważne i pełne swoistego naturalizmu zwienczenie tej emocjonującej książki.

„Horyzont umysłu” to niewątpliwie jeden z najmocniejszych thrillerów, które miałam okazję przeczytać. Pełen dynamizmu, porywający i sprawiający, że poczułam się takim właśnie odkrywcą który w zalewie powieści jednostajnych i tuzinkowych wyłowił skarb. Nieprzeciętne postacie, ekspresyjność zdarzeń i element zagadkowości i czającego się za rogiem zła to kwintesencja tego, czego szukam w tego typu literaturze. Jest szybko, bezkompromisowo i szczerze. Diabelska ocena to 6. Diabeł gorąco poleca. Pamiętajcie tylko, że sięgając po tę książkę staniecie się jej zakładnikami do ostaniej strony. Najwyższa półka literackiego dreszczyku.

Informacje dodatkowe o Horyzont umysłu:

Wydawnictwo: Vectra
Data wydania: 2016-10-26
Dodał/a opinię: chico6401

Zobacz opinie o książce Horyzont umysłu

Kup książkę Horyzont umysłu

Ciemna dolina
Thomas Arnold 0
Okładka ksiązki - Ciemna dolina

W krótkich odstępach czasu znikają cztery osoby. Niedługo po tym ich ciała zostają odnalezione w niezamieszkałym domu. Co dziwne, chwilę po wkroczeniu...

Tetragon
Thomas Arnold0
Okładka ksiązki - Tetragon

Syn wiceszefa policji znika w podejrzanych okolicznościach, a na miejscu domniemanej zbrodni technicy znajdują ślady jego krwi. Rozpoczyna się pozornie...