Często, czytając jakąś książkę, zadajemy sobie pytanie: co by było, gdyby?
Gdyby bohaterka nie wyrwała się z tłumu, chcąc bronić swoich najbliższych, tylko biernie patrzyła na to, co się wokół niej dzieje…
Gdyby podjęta przez nas w trakcie wyścigu z czasem decyzja nie okazała się tragiczna w skutkach dla osoby, o którą zamierzaliśmy się zatroszczyć?
Gdyby nie miłość do rodziny i ogromny ból po jej utracie, z którym żaden człowiek nie jest w stanie się do końca pogodzić, główny bohater książki mógłby zachować się inaczej? I co by z tego jego zachowania mogło wyniknąć?
Autor książki, Jeffrey Archer, postanawia pomóc nam odpowiedzieć na to pytanie, wskazując dwie, zupełnie inne drogi, którymi podążamy wraz z głównym bohaterem, Aleksem / Saszą i jego matką. W jednej skrzyni schowani przed złymi ludźmi podążają do Ameryki, w drugiej do Wielkiej Brytanii.
I choć ich losy w obu tych państwach potoczyły się zupełnie inaczej, jest kilka punktów wspólnych. W obu przypadkach młodemu bohaterowi udaje się wiele osiągnąć – choć w zupełnie innych dziedzinach – znajduje wielką miłość i pragnie ustabilizować swe życie, a śmierć wciąż krąży tuż obok niego, jakby tylko czekała, by móc zaatakować. W obu życiach dochodzi zarówno do bardzo dramatycznych, romantycznych, jak i wesołych zdarzeń, choć czytając zakończenie musimy w duchu przyznać, że bardziej kibicujemy temu bohaterowi, którego losy nie są tak tragiczne.
Zarówno młodzieńcowi, jak i jego matce nie brak odwagi, co nie dziwi, patrząc na historię jego rodziny i walki wuja o założenie czegoś – zdawałoby się z naszego punktu widzenia – tak oczywistego, jak związki zawodowe, przed czym w innych krajach władza broni się rękami, nogami, a nawet bronią. Tak jest na przykład w ZSSR, z której pochodzi główny bohater, jego matka i najlepszy przyjaciel Wladimir, który odegra w tej historii nie jedną ważną rolę. Wszyscy troje marzą o zmianie, by w swym życiu zaznać tego, co inni ludzie uznają za normalne, a dodatkowo obaj chłopcy marzą o wielkiej przyszłości. Każdy na swą miarę. Mają wielkie ambicje i obu w pewnym stopniu udaje się je spełnić, choć ich ojczyzna nigdy nie daje o sobie na dobre zapomnieć, wysyła im subtelne i te zdecydowanie mniej delikatne sygnały, by dać znać, że nie zapomniała ich, widzi i śledzi każdy ich zarówno wielki, jak i malutki krok, co znajduje udowodnienie na samym końcu książki.
Jedyne, co mi przeszkadza w głównym bohaterze to to, że mimo jakiś tam trudności, wszystko przychodzi mu zdecydowanie za łatwo – chce przekształcić stragan w dobrze działającą sieć straganów - załatwione, otwiera jedną po drugiej restaurację, a wszystkie odnoszą sukces – odhaczone, o pierwszych nerwach ledwo trzymanych na wodzy okazuje się, że jest świetnym oratorem i jak akrobata szybko i zwinnie pnie się do góry po coraz wyższych stanowiskach, osiągając coraz większe wpływy polityczne, pozostając przez cały czas doskonałym mówcom i bijąc swych rywali na głowę.
Nic i nikt nie jest go w stanie zatrzymać. Nie ma też rzeczy, w której nie byłby znakomity. Jeśli coś się nie udaje, to z góry wiadomo, że to nie jego wina, lecz niewprawnego lub złego zarządzania, po tym, jak zostało ono przekazane w cudze ręce. Trudno się dziwić, że ludzie, po obu stronach wielkiej wody, zaczynają do niego pałać niejaką niechęcią.
Sam autor tworzy bardzo naturalne postaci, żywe i pełne energii do działania, z którymi nie możemy się nudzić nawet przez króciutką chwilę. I choć raz na jakiś czas zdaje się zwalniać tempo, to zaraz znów je podkręca i razem z Aleksem / Saszą biegniemy na spotkanie nowej, niezwykłej przygody, wiedząc, że co by się nie działo szczęście na dłuższą metę i tak go nie opuści.
A my, w tamtej chwili, będziemy wraz z nim.
Jego trochę wystraszoną, lecz świetnie gotująca matką i dziwnym człowiekiem, zastępującym mu ojca.
Historia ma swój urok, któremu za nic w świecie nie damy rady się oprzeć. Jest świetnie opowiedziana, ma ciekawie zarysowane tło historyczne i dobrze przedstawione sylwetki zarówno głównych, jak i pobocznych bohaterów.
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2018-11-27
Tytuł oryginału: Heads You Win
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Danuta Sękalska-Wojtowicz
Jak chronić najbardziej popularną kobietę na świecie? Nowy emocjonujący thriller mistrza powieściopisarstwa. Przeczytasz jednym tchem! 48 godzin na...
Pełen zwrotów akcji thriller odkrywający tajemnicę ostatniego obrazu van Gogha. Elegancka starsza pani zostaje brutalnie zamordowana w noc poprzedzającą...