Okładka książki - Idealne życie Molly

Idealne życie Molly

Molly Chatwell ma poukładane życie, wręcz idealne. Oboje z męże dobrze zarabiają, a ich dzieci dostały się na wymarzone studia. Czego chcieć więcej? Niestety w jej perfekcyjnym życiu pojawiają się drobne rysy, których już nie może bagatelizować. Mąż coraz bardziej ją zaniedbuje i poświęca się pracy. Molly czuje się samotna. Czy krótki urlop i rozłąka z mężem pomoże na nowo skleić ich małżeństwo? Czy jednak zatraci się w chwili i ulegnie przystojnemu nieznajomemu?

IDEALNE ŻYCIE MOLLY to bardzo spokojna powieść, przesiąknięta emocjami głównej bohaterki. Lecz wydaje mi się, że szumnie została nazwana thrillerem. Skłaniałabym się raczej do dramatu z morderstwem w tle.

Autorka długo kazała czekać na jakąkolwiek akcję w fabule 🥱. Przez pierwsze 150 stron poznajemy Molly i jej życie, co mogło nużyć czytelnika. Bynajmniej u mnie tak się stało. Dopiero po przekroczeniu połowy książki, coś się dzieje. Powieść opiera się głównie na emocjach i paranojach Molly, więc nie uświadczymy tu zwrotów i wartkiej akcji.

Postać Molly bardzo mnie zadziwiała, w niektórych momentach jej postępowanie i przemyślenia, jakby oderwane od rzeczywistości. Wiecznie patrząca na wszystko przez różowe okulary. Miałam czasem ochotę ją potrząsnąć i obudzić z tego letargu 🤦 . Dobrze, że Jack dodawała trochę animuszu tej historii.

Finał powieści również nie zrobił dużego wrażenia. Gdzieś w połowie domyśliłam się jego rozwiązania 🤷 . Może zadziało się tak za sprawa oklepanego schematu?

To moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki i nie zaiskrzyło między nami. Może kiedyś sięgnę po jej inne książki, ale na razie odpuszczam.

Informacje dodatkowe o Idealne życie Molly:

Kup książkę Idealne życie Molly

Fatalne kłamstwo
Valerie Keogh0
Okładka ksiązki - Fatalne kłamstwo

Gdy Beth, Megan i Joanne poznały się na londyńskim uniwersytecie, mimo dzielących je różnic szybko stały się nierozłącznymi przyjaciółkami, gotowymi...