Kiedy tytuł thrillera psychologicznego zapowiada, że ktoś lub coś jest idealne, to oczywiste jest, że takie nie jest. I nie wiem jak Wam, ale mi od razu włącza się analiza możliwych opcji. Jak bardzo bohaterowie „Idealnych rodziców”, dzisiejszej premiery autorstwa L.G. Davis okażą się nieidealni? Jakie sekrety wyjdą na jaw? Czym mnie zszokują?
Autorka dość długo trzyma nas w niepewności skupiając się na odczuciach Grace, młodej kobiety decydującej się zostać surogatką dla bezdzietnego małżeństwa. Rodziców, których pragnie obdarować dzieckiem wybiera pieczołowicie, by byli idealni dla „jej” maleństwa. Thorpe’owie są tak szczęśliwi, że pragną jej nieba przychylić i zadbać o nią pod każdym względem. Brzmi pięknie?
Do czasu, bo ciąża to najczęściej cudowny, ale i trudny okres tym bardziej jeśli w procesie uczestniczą aż trzy silnie zaangażowane osoby. Gdy granice pomiędzy troską a totalną kontrolą zaczynają się zacierać, a na idealnej skorupie małżeństwa Thorpe’ów pojawiają się rysy Grace obawia się, czy dokonała właściwego wyboru. Jakby tego było mało niepokojące zdarzenia sugerują jednoznacznie, że komuś nie podoba się jej obecność w rezydencji pary, a to, co miało być darem serca zmienia się w koszmar.
Od samego początku podskórnie czujemy, że bohaterowie, również Grace, kierują się pobudkami, których nie chcą ujawniać. Poznając stopniowo tragiczną przeszłość kobiety zaczynamy rozumieć jej decyzję i lęki, a narracja pierwszoosobowa daje poczucie aktywnego uczestnictwa aż do podwójnego rozwiązania.
I trudno mi stwierdzić, którego obawiałam się bardziej, bo w budowaniu napięcia i złowrogiej atmosfery obłędu i paranoi autorka osiągnęła mistrzostwo! Wiedziałam tylko, że chcę więcej i więcej, a odłożenie książki choć na chwilę było niemożliwością! I choć przyszłym rodzicom daleko było do ideału, to ten thriller tym właśnie mianem bym określiła.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2023-04-12
Tytuł oryginału: Perfect Parents
czytanienaplatan
A forged reference and a fake social media page is all it takes to convince the Mayers I’m the perfect person to look after their son Wyatt. Some...