Okładka książki - Ideburga. Igranie z ogniem

Ideburga. Igranie z ogniem

Każda epoka w dziejach ma swój unikalny charakter. Obecnie mamy przynajmniej teoretycznie równouprawnienie. Kobiety mają prawa wyborcze, mogą podejmować pracę w każdym zawodzie, nawet tym uznawanym kiedyś za typowo męski i nikogo to już specjalnie nie dziwi. Jednak nie zawsze tak było. W roku 1890 sytuacja kobiet wyglądała zupełnie inaczej. Jeśli jesteście ciekawi jak sięgnijcie po książkę "Ideburga. Igranie z ogniem" Leszka Hermana.
Lato dla Idy von Flemming zaczęło się trochę pechowo. Po nie do końca udanej akcji wykradnięcia tajemniczych skrzyń z teatru Ida zostaje zesłana przez brata na wieś do ciotki. Przekonana, że wynudzi się tam jak mops jeszcze nie wie jak bardzo się myli. Już kolejnego dnia po przyjeździe spotyka ją przygoda, którą niektórzy uważają za zły omen. Tymczasem do posiadłości w sąsiedniej wsi przyjeżdża z Berlina rodzina Boninów i wyprawia wielki bal z okazji zaręczyn najstarszego syna. Ida z ciotką również zostają na ten bal zaproszone. Jednak na balu nic nie będzie szło tak jak było zaplanowane i nie wszyscy z niego wrócą. Jak ten bal zakończy się dla Ideburgi?
Ida a właściwie Ideburga to siedemnastoletnia panienka ze szlacheckiej rodziny. Jednak Ida nie zachowuje się tak jak jej rówieśniczki. Jest trochę zbuntowana i nie chce poddawać się presji otoczenia. Nie chce wychodzić za mąż, a zamiast haftowania i ploteczek interesuje się technicznymi nowinkami. Ideburga jest dziewczyną bardzo bystrą, odważną i inteligentną. Dla mnie jest symbolem początku zmian. Ida od razu zdobywa sympatię czytelnika i mocno jej kibicujemy by nie odpuszczała i zawsze stawiała na swoim. Autor stworzył silną, kobiecą bohaterkę, która inspiruje.
"Ideburga. Igranie z ogniem" jak dla mnie jest książką historyczno-obyczajową z elementami thrillera i kryminału. Autor świetnie przedstawił tło historyczne. Opisy są bardzo plastyczne i sprawiają, że niemal widzimy przed sobą te piękne dwory, ogromne sale balowe, damy w wytwornych sukniach. W bardzo ciekawy sposób zostały również przedstawione realia życia w tamtych czasach. Te wszystkie konwenanse co komu wypada zrobić, a czego absolutnie nie wolno są dla nas teraz niemal abstrakcyjne. Akcja powieści początkowo jest bardzo spokojna, powiedziałabym nawet że początkowe rozdziały są trochę nudne. Jednak później stopniowo przyspiesza, by pod koniec stać się bardzo dynamiczna i dość nieprzewidywalna. Trochę jestem rozczarowana zakończeniem. Mam wrażenie, że książka skończyła się w połowie, ponieważ akcja urwała się nagle pozostawiając nas z kilkoma niewyjaśnionymi sprawami. Mam nadzieję, że niedługo doczekamy się jej kontynuacji.
Leszek Herman w swojej powieści zwraca szczególną uwagę na sytuację kobiet. Pokazuje nam początki emancypacji i zmian jakie zachodziły w społeczeństwie. Pokazuje, że kobiety nie chciały być już tylko ładnym dodatkiem do mężczyzny, której zadaniem było jedynie prowadzenie domu i towarzyskich rozmów. Na przykładzie Idy uświadamia, że kobiety również miały ambicje, chciały się kształcić, rozwijać, oraz żeby ich głos zaczął się liczyć.
"Ideburga. Igranie z ogniem" to warta uwagi powieść. Myślę, że zainteresuje szczególnie miłośników powieści historycznych i osoby, które lubią bohaterów, którzy łamią stereotypy, utarte schematy i wyprzedzają swoje czasy.

Informacje dodatkowe o Ideburga. Igranie z ogniem:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2025-06-04
Dodał/a opinię: Iwa90

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Ideburga. Igranie z ogniem

Kup książkę Ideburga. Igranie z ogniem

Większość mężczyzn wybiera kobiety, które wolą stać za ich plecami.

Ciszę, w jakiej pogrążona była podmiejska ulica, zakłócały jedynie odgłosy dochodzące z ogrodów.

Więcej cytatów z tej książki

Zbawiciel
Leszek Herman 0
Okładka ksiązki - Zbawiciel

Co łączy obraz Leonarda da Vinci z atakami bombowymi w Szczecinie? Jakie sekrety skrywają miejskie piwnice? Kim jest i czego chce tajemniczy terrorysta...

Sedinum
Leszek Herman0
Okładka ksiązki - Sedinum

W spokojny, piątkowy wieczór, w samym centrum miasta zapada się parking podziemny niedawno wzniesionego biurowca. Katastrofa budowlana odsłania nieznane...