Recenzja „Arystoteles i Dante odkrywają sekrety wszechświata”
„Na świecie są gorsze rzeczy niż chłopiec lubiący całować innych chłopców.”
„Arystoteles i Dante odkrywają sekrety wszechświata” to powieść wydana w 2021r. a jej autorem jest Benjamin Alire Sáenz. Pisarz obecnie pracuje na Uniwersytecie w Teksasie. Jest laureatem American Book Award, a jego książka „Arystoteles i Dante odkrywają sekrety wszechświata” otrzymała takie nagrody jak: Printz Honor Book, Pura Belpre Award czy Stonewall Award.
Arystoteles jak i Dante to dwójka nastolatków, którzy całkiem przypadkiem wpadają na siebie na basenie. Nie znają się i wydawało by się, że nie maja ze sobą nic wspólnego, ale krótka rozmowa między chłopakami szybko pokazuje, że obaj znajdą ze sobą kontakt. Ich relacje z czasem są coraz bliższe i obaj się zaprzyjaźniają, niestety pewnego dnia jeden z nich musi wyjechać, a rozłąka może wiele zmienić w ich relacjach.
Po książkę „Arystoteles i Dante odkrywają sekrety wszechświata” chciałam sięgnąć już dawno, ale jakoś ciągle nie było okazji. Cieszę się, że w końcu to zrobiłam. Mimo iż akcja książki toczy się wolno, nie jest ona w ogóle nudna. Czytelnik wciąga się od razu w fabułę i kibicuje chłopakom w ich młodzieńczych przygodach. Wspaniała powieść o przyjaźni i poświęceniu, którą czyta się jednym tchem.
Data wydania: 2013-10-23
Colibri
Zdobywca Pen/Faulkner Award za najlepszą amerykańską książkę prozatorską. Niezwykła opowieść o rodzinie i przyjaźni! Arystoteles jest krnąbrnym nastolatkiem...