Okładka książki - Insulinooporność.80 przepisów na pyszne i zdrowe dania.

Insulinooporność.80 przepisów na pyszne i zdrowe dania.

„Insulinooporność” Moniki Krasy to bardzo praktyczny i nader potrzebny poradnik dietetyczny, w którym autorka znakomicie łączy wiedzę teoretyczną ze zdrowymi i łatwymi w przygotowaniu przepisami kulinarnymi. Pani Monika Krasa jest dietetyczką kliniczną, więc na co dzień ma do czynienia z problemem insulinooporności, który to dotyka coraz więcej osób. Chociaż nie jest to choroba, lecz zaburzenie metaboliczne, dające w dodatku niespecyficzne objawy, ale zbyt długo lekceważona może prowadzić nie tylko do cukrzycy typu 2, ale też do innych problemów zdrowotnych. I chociaż już wiele napisano o tym zaburzeniu, a także można znaleźć informacje o insulinooporności w Internecie, to jednak poradnik, który można mieć zawsze pod ręką, jest naprawdę dobrym wyborem.

"Insulinooporność staje się coraz większym problemem zdrowotnym."
"Insulinooporność jest złożonym zaburzeniem, które nie ma jasno określonej diagnostyki czy też toru postępowania. Dzieje się tak dlatego, że nie została ona zakwalifikowana jako choroba - jest to stan fizjologiczny, który może negatywnie wpływać na zdrowie."
Pierwsza część książki, to wiedza, którą autorka dzieli się z nami i w bardzo przystępny sposób tłumaczy przyczyny powstawania insulinooporności i kogo może dotyczyć ten problem. Przyczyny tego zaburzenia nie są do końca jasne, początkowo nie daje też żadnych objawów, dlatego też czasem trudno jednoznacznie stwierdzić insulinooporność u pacjenta, a że nie jest to choroba, nie ma więc jasno określonych wytycznych do jej diagnozowania. tym bardziej, że objawy mogą wskazywać na inne choroby.
Insulinooporność to sygnał alarmowy naszego organizmu, dlatego powinniśmy zmienić swój styl życia i wprowadzić dietę. Warto również zadbać o zdrowy sen, nie zapominać o nawadnianiu organizmu i wprowadzić zdrową (niekoniecznie nudną) dietę. Dobrze jest też wyeliminować ze swojego życia stres...
Wiem, wiem jak to brzmi, sama się wkurzam, gdy niemal każdy lekarz zaczyna ze mną rozmowę od słów: tylko niech się pani nie stresuje. Łatwo powiedzieć.

"W dzisiejszych czasach ogromną wartością jest umiejętność radzenia sobie ze stresem, który może być wywołany dosłownie przez wszystko. Jest to bardzo indywidualna kwestia."
W drugiej części książki mamy spora ilość gotowych przepisów na zdrowe odżywianie. Począwszy od przykładowych śniadań, przez obiady i kolacje a na deserach kończąc.
Nie wypróbowałam wszystkich posiłków, ale mam zamiar stosować wiele z nich. Nie mam (jeszcze) problemów z insulinoopornością, ale innych dolegliwości mi nie brakuje, więc może i jeszcze czeka mnie przeprawa z tym zaburzeniem, kto wie? Ja nauczyłam się (a może zostałam zmuszona) do stosowania różnych metod leczenia, więc leczenie zdrowymi i smacznymi posiłkami nie jest dla mnie żadnym utrudnieniem a wręcz przyjemnością. Myślę, że dla wielu osób z problemami metabolicznymi ta książka będzie dobrym wyborem.
Zdrowe posiłki nie muszą być nudne i niesmaczne, wręcz przeciwnie. A dodatku nie są one zbyt trudne w przygotowaniu.

Polecam, warto przeczytać i wypróbować przepisy. Kolorowe fotografie zachęcają do tego.

Dziękuję Pani Edycie z Wydawnictwa RM za możliwość zmiany mojego stylu życia i diety.

Informacje dodatkowe o Insulinooporność.80 przepisów na pyszne i zdrowe dania.:

Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2026-02-18
Kategoria: b.d
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię: Myszka77

Zobacz opinie o książce Insulinooporność.80 przepisów na pyszne i zdrowe dania.

Kup książkę Insulinooporność.80 przepisów na pyszne i zdrowe dania.