🪛🪛🪛 RECENZJA 🪛🪛🪛
Jerzy Zieliński „Inżynier”
Wydawnictwo: Lava Publishing Polska
@lavapolska
🪛🪛🪛🪛🪛🪛🪛🪛🪛🪛🪛🪛
Po tę książkę sięgnęłam z ciekawości, ponieważ rzadko trafiam na wspomnienia osób związanych z branżą techniczną. „Inżynier” okazał się jednak czymś więcej niż tylko opowieścią o pracy zawodowej. To historia człowieka, którego życie przypadło na okres ogromnych zmian politycznych, społecznych i gospodarczych w Polsce.
Autor prowadzi czytelnika przez kolejne etapy swojego życia od dzieciństwa na Kresach, przez edukację i pierwsze zawodowe doświadczenia, aż po wieloletnią pracę jako inżynier. Szczególnie interesujące było dla mnie obserwowanie, jak wyglądała codzienność specjalisty w czasach PRL oraz jak bardzo zmieniła się rzeczywistość po transformacji ustrojowej.
✒️ Co znajdziemy w książce?
📖 Wspomnienia z dzieciństwa i młodości autora.
🚂 Powojenne przesiedlenia i budowanie życia od nowa.
🎓 Studia oraz zdobywanie wykształcenia technicznego.
🏭 Pracę w zakładach przemysłowych i biurach konstrukcyjnych.
⚙️ Kulisy zawodu inżyniera w czasach gospodarki centralnie planowanej.
👨🔧 Współpracę z ludźmi tworzącymi polski przemysł.
📉 Trudności związane z transformacją ustrojową.
💼 Konieczność przekwalifikowania się i zdobywania nowych kompetencji.
🌍 Obserwacje zmian zachodzących w Polsce na przestrzeni lat.
👨👩👧 Wartość rodziny i wsparcia bliskich.
🤔 Refleksje dotyczące pracy, ambicji i życiowych wyborów.
Najbardziej zaciekawiły mnie fragmenty dotyczące lat 90. Autor pokazuje ten okres z perspektywy człowieka, który przez wiele lat funkcjonował w jednym systemie, a nagle musiał odnaleźć się w zupełnie nowych realiach. To ciekawy obraz zmian, o których często uczymy się tylko z podręczników historii, a tutaj możemy zobaczyć ich wpływ na życie konkretnej osoby.
Dużym atutem książki jest jej autentyczność. Nie ma tutaj przesadnego idealizowania własnych osiągnięć ani kreowania się na bohatera. Autor pisze o sukcesach, ale nie pomija również trudniejszych momentów, zwątpienia czy zawodowych problemów. Dzięki temu jego historia wydaje się bardzo wiarygodna.
Styl Jerzego Zielińskiego jest prosty, rzeczowy i spokojny. Nie znajdziemy tu dynamicznej akcji czy literackich fajerwerków, ale w przypadku wspomnień nie jest to wada. Wręcz przeciwnie miałam wrażenie, że słucham opowieści osoby, która dzieli się swoim życiem i doświadczeniem bez zbędnego koloryzowania.
Książka wywołała we mnie refleksję nad tym, jak bardzo zmienił się świat pracy na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat. Pokazuje również, że niezależnie od czasów warto być otwartym na naukę i gotowym do podejmowania nowych wyzwań.
„Inżynier” to interesująca lektura dla osób lubiących wspomnienia, biografie i historie osadzone w realiach PRL oraz okresu transformacji ustrojowej. To spokojna, ale wartościowa opowieść o wytrwałości, pracy i dostosowywaniu s
ię do zmian, które przynosi życie.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-04-17
Kategoria: Inne
Magdalena Grzejszczyk
Kraków, dawna stolica Polski, największy w kraju ośrodek nauki i kultury, miasto o niezliczonych zabytkach, działach sztuki i pamiątkach gromadzonych tu...
Trzynaste (piąte w PWN), gruntownie unowocześnione i rozszerzone wydanie stworzonego przed kilkudziesięciu laty, przez zmarłego w 2003 r. doc. Włodzimierza...