Okładka książki - Jak kochać swoje dziecko i wyznaczać mu granice

Jak kochać swoje dziecko i wyznaczać mu granice

Bycie rodzicem to jedna z ważniejszych ról naszego życia, kiedy dopiero oczekujemy dziecka mamy wiele planów ja być idealnym, ale kiedy już nasza pociecha pojawia się na świecie, uświadamiamy sobie, że nie jest łatwo być dobrym we wszystkim.
Często wyobrażamy sobie, że jeżeli czegoś nie pozwalamy dziecku lub je upominamy, to ktoś, patrząc na to z boku, może sobie pomyśleć, że my tak naprawdę go nie kochamy, a jest to nieprawdą, bo to właśnie dlatego, że nam na nim zależy, stawiamy mu granice. Często na przeszkodzie dobrego wychowania stoi nasze myślenie, mamy w głowie to, co pomyślą sobie inni, gdy zobaczą zachowanie naszego dziecka lub reakcje rodzica na to zachowanie, a tak naprawdę to, co ktoś sobie pomyśli, powinno być na ostatnim miejscu, bo jeżeli nasza reakcja jest prawidłowa, to inni niech myślą sobie co chcą.
Nie każdemu łatwo przychodzi rozwiązywanie problemów wychowawczych, dlatego niektórzy chętnie sięgają po rady z książek, ponieważ wtedy nikt o tym nie wie, prościej jest sięgnąć po gotowy tekst niż po radę osoby, nawet specjalisty, ponieważ mamy w głowie to, że ona zacznie nas oceniać. Ten poradnik świetnie sprawdzi się przy wielu problemach rodzinnych, ponieważ są tu poruszone wszystkie kwestie związane z wychowaniem dziecka, a my możemy skupić się tylko na tych, które dotyczą naszej sytuacji, nie musimy czytać wszystkiego od deski do deski.
Jak zawsze z poradnika wyciągnęłam, co mogłam, lubię czytać takie książki, żeby spojrzeć na daną sytuację oczami innej osoby, nie zawsze wymienione rady wprowadzam do swojego życia, ponieważ nie każda pasuje do mojego stylu wychowania, ale cenie całą zdobytą wiedzę. Plusem jest też to, że książka jest ciekawie napisana i nie zanudza trudnymi formułkami, tylko świetnie podchodzi do każdego tematu, publikacja wciąga i bardzo dobrze opisuje dane sytuacje, które mogą przydarzyć się każdemu.
Uważam, że książka jest naprawdę dobrze napisana i nie jeden rodzic znajdzie w niej odpowiedzi na nurtujące go pytania, także warto zagłębić się w tej lekturze.

Informacje dodatkowe o Jak kochać swoje dziecko i wyznaczać mu granice:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2021-04-14
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Tytuł oryginału: Discipline With Love And Limits
Dodał/a opinię: Karolina Radlak

Tagi: Opieka nad dzieckiem i wychowanie - poradniki bóg

Zobacz opinie o książce Jak kochać swoje dziecko i wyznaczać mu granice

Kup książkę Jak kochać swoje dziecko i wyznaczać mu granice