(...) Mira to 30letnia kobieta, żona i matka, która spełnia się prowadząc zakład fryzjerski. Praca pozwala jej poznawać wiele ciekawych osób. Na fotelu klienci otwierają się przed Mirą, dzieląc radościami i smutkami. W taki właśnie sposób kobieta poznaje Marię i Klarę, które dźwigają na ramionach ciężar życiowych doświadczeń. Ale Mirosława też nosi w sobie lęki i rany nabyte w przeszłości. Szczególnie tragedia z przed dwóch lat odcisnęła swoje piętno na życiu jej i rodziny. Od tamtego pamiętnego dnia wiele się zmieniło, ale życie szykuje dla rodziny Kolskich niespodziankę..
Jeśli tak jak ja uwielbiacie historie o kobiecej sile, rodzinnych relacjach i przyjaźni, to książka "Jak nie teraz, to kiedy?" jest zdecydowanie dla was. Moje serce zdobyła już po kilku stronach. Tak wspaniałego debiutu życzyłbym każdemu autorowi.
Jaga Tuliszka stworzyła bardzo życiową historię, która wzrusza, angażuje emocjonalnie i na długo pozostaje w pamięci. To piękna opowieść o podnoszeniu się przy wsparciu bliskich osób, o wybaczaniu, o nadziei. Jej bohaterka, Mira, jest kobietą, z którą nie jedna z nas może się choć po części utożsamić. To samo dotyczy Klary, Marysi i Kasi. A czemu? Bo każda z tych kobiet jest jak znajoma z sąsiedztwa. Są takie zwyczajne, wnoszą radość, otrą łzę, zajmą się dziećmi, pomimo tego, że same mierzą się z bólem, nie omijają ich rozczarowania, dramaty. Autorka w bardzo autentyczny sposób pokazuje jak kruche jest życie, szczęście, relacje, nawet te rodzinne. Skłania czytelnika do refleksji nad własnymi wyborami, marzeniami, inspiruje do odwagi w podejmowaniu ważnych, życiowych decyzji. Przypomina o tym, że często w jednej chwili życie potrafi się zmienić, a siłę w sobie odkrywamy wtedy, gdy wydaje się, że już wszystko straciliśmy.
Styl autorki jest niezwykle obrazowy i barwny, dlatego pomimo niełatwych tematów poruszanych w książce, ma ona w sobie dużo lekkości i ciepła. Podnosi na duchu, niesie przesłanie, że po burzy zawsze wschodzi słońce, nawet jeśli trzeba na nie trochę poczekać.
Polecam każdemu, kto ceni sobie mądre powieści z prawdziwymi bohaterami, bez słodzenia i upiększania.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2026-06-17