Okładka książki - Jak radzić sobie z lękiem

Jak radzić sobie z lękiem

W literaturze psychologicznej i poradnikowej niezwykle rzadko spotyka się pozycje, które potrafią połączyć surowy akademizm neuronauki z głęboko intymnym, wręcz konfesyjnym tonem. Sebastian Sitowski w swojej książce podejmuje to ryzyko i wychodzi z tej próby zwycięsko, oferując czytelnikowi coś znacznie większego niż kolejny schematyczny zbiór gotowych recept na egzystencjalne bolączki. Autor zdejmuje maskę niedostępnego eksperta, stając przed nami jako człowiek, który nie tylko badał mechanizmy niepokoju w zaciszu gabinetu, ale przede wszystkim doświadczył ich na własnej skórze. Ta rzadko spotykana perspektywa podwójnego narratora - terapeuty i pacjenta zarazem - nadaje publikacji niezwykły walor autentyczności, budując pomost zaufania, którego próżno szukać w chłodnych, czysto teoretycznych monografiach.

Największą merytoryczną siłą tej publikacji jest jej holistyczna struktura konstrukcyjna, która nie separuje procesów mentalnych od fizjologii organizmu. Autor z godną podziwu precyzją dowodzi, że emocje nie są zawieszone w próżni, lecz trwale rezonują w strukturach mięśniowych, rytmie oddechowym i biochemii mózgu. Zamiast rewolucyjnych, trudnych do wdrożenia strategii, w tekście proponuje się powrót do korzeni - ku naturalnym, codziennym mechanizmom regulacji, takim jak świadoma praca z oddechem, uważność czy subtelna stymulacja układu nerwowego. Ta wielość i różnorodność ścieżek sprawia, że książka staje się bezpieczną przestrzenią wyboru, w której każdy ma szansę odnaleźć rytuał dostrojony do własnej wrażliwości. Co niezwykle istotne, autor zdejmuje z nas ciężar walki, kładąc nacisk na głębokie zrozumienie i akceptację tego, co trudne, zamiast destrukcyjnego tłumienia objawów.

Pod kątem stylistycznym książka urzeka swoją lekkością oraz wyjątkową płynnością narracyjną. Język publikacji, choć głęboko zakorzeniony w terminologii naukowej i odkryciach neuronauki, pozostaje całkowicie klarowny i plastyczny dla laika. Autor operuje piórem z niezwykłą gracją, umiejętnie przeplatając trudne prawdy z subtelnym, ciepłym humorem, co skutecznie rozbraja powagę poruszanej tematyki i chroni czytelnika przed poczuciem emocjonalnego przytłoczenia. Fraza jest melodyjna, kojąca i wyważona, dzięki czemu materiał chłonie się niczym dobrą literaturę piękną, a nie suchy podręcznik samopomocy. To stylistyka pełna empatii, która otula niczym bezpieczny koc, dając jednocześnie solidne oparcie w postaci wiedzy merytorycznej.

Gdybym miała wskazać drobne mankamenty tego dzieła, dotyczyłyby one prawdopodobnie pokusy zbyt szerokiego ujęcia niektórych zagadnień. W pewnych momentach wielość proponowanych metod - od technik stricte somatycznych, przez arteterapię, aż po praktyki wdzięczności - może wywołać u bardziej wrażliwego odbiorcy chwilowy zawrót głowy i poczucie przesytu bogactwem wyboru. Choć intencją autora było stworzenie jak najszerszego wachlarza możliwości, miejscami odnosi się wrażenie, że delikatne zawężenie katalogu narzędzi na rzecz jeszcze głębszej analizy wybranych aspektów mogłoby przynieść korzyść strukturze książki. Nie zmienia to jednak faktu, że owa inkluzywność metodologiczna dla większości czytelników okaże się zbawiennym ułatwieniem.

To lektura, która nie obiecuje dróg na skróty ani magicznych transformacji w pięć minut, ale w zamian daje uczciwą, merytoryczną wiedzę i poczucie, że w swoich zmaganiach nie jesteśmy sami. Urzekł mnie w niej brak patosu oraz rzetelność, z jaką autor podchodzi do ludzkiego cierpienia, nie oferując taniego pocieszenia, lecz realne instrumenty do pracy nad sobą. To książka, która uczy czułości dla własnego ciała i umysłu, stając się mądrym towarzyszem w podróży po wewnętrzny spokój. W swojej klasie jest to dzieło kompletne, niosące realne ukojenie i głęboką humanistyczną mądrość, która zostaje w sercu na bardzo długo.

Informacje dodatkowe o Jak radzić sobie z lękiem:

Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2026-05-06
Kategoria: Poradniki
Dodał/a opinię: auraliteracka

Zobacz opinie o książce Jak radzić sobie z lękiem

Kup książkę Jak radzić sobie z lękiem