Okładka książki - Jak rozpoznać psychopatę. 7 typów niebezpiecznych umysłów, które nas fascynują i przerażają

Książka "Jak rozpoznać psychopatę" napisana została przez #markfreestone, który przed 15 lat pracował w różnych zakładach zamkniętych i więzieniach. Miał tam możliwość poznania różnych rodzajów psychopatów. Bazując na swoim doświadczeniu autor wyjaśnia czytelnikom po czym możemy poznać, że ktoś ma psychopatyczne zapędy, pokazuje kilka rodzajów psychopatii oraz wskazuje czym się różnią.
Dowiadujemy się, że największą bronią psychopatów jest umiejętność manipulacji. Autor objaśnia nam w jaki sposób można poznać, że mamy do czynienia z psychopatą i jak postępować w takiej sytuacji. Okazuje się, że najczęściej skłonności psychopatyczne obserwowane są u mężczyzn, dużo rzadziej u kobiet.
Autor przybliża czytelnikowi siedem postaci, które cierpią na zaburzenia psychiczne, są to: Paul - zabójca, Tony - naciągacz, Jason - kłamca, Arthur - pasożyt, Danny - osobliwość z pogranicza, Angela - bezlitosna oraz Eddie - zresocjalizowany.
Na ich przykładach, pokazuje jak trudnym problemem jest psychopatia oraz jak trudno jest ja zdiagnozować i leczyć. Myślę, że ogromnym plusem tej książki jest właśnie to, że autor przedstawia przykłady oparte na faktach.
Mysle, że ta książka spodoba się szczególnie osobą, które lubią zagłębiać się w ludzkie umysły, a jak widać tych niebezpiecznych również jest sporo.
Moja ocena to 7/10.

Informacje dodatkowe o Jak rozpoznać psychopatę. 7 typów niebezpiecznych umysłów, które nas fascynują i przerażają:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2022-02-09
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 9788328720589
Tytuł oryginału: Making a Psychopath. My Journey into 7 Dangerous Minds
Dodał/a opinię: zakochanawksiazk

Tagi: Biografie i literatura faktu bóg

Zobacz opinie o książce Jak rozpoznać psychopatę. 7 typów niebezpiecznych umysłów, które nas fascynują i przerażają

Kup książkę Jak rozpoznać psychopatę. 7 typów niebezpiecznych umysłów, które nas fascynują i przerażają