Okładka książki - Jak stworzyłem Tsubasę

Jak stworzyłem Tsubasę

Wakacje tudzież urlop to taki czas w roku, na który czekam z utęsknieniem. To kilka dni poza domem, ale wśród rodziny i przyjaciół, którą mam na co dzień zbyt daleko. Oczywiście spędzam niebotyczne godziny w pociągach, więc najlepszym lekiem na zabicie czasu podczas podróży jest właśnie czytanie. I tym razem, podczas tygodniowego wyskoku z domu, towarzyszył mi Autor i twórca bohatera, którego pamiętam, gdy tylko zaczęłam mieć jakiekolwiek rozumowanie otaczającego mnie wszechświata.

Kapitana Tsubasę zna praktycznie każdy. Chłopiec, który motywował wiele pokoleń dążeniem do celu i niepoddawaniem się z byle powodu. Faktem, że mimo upadków, trzeba otrzepać kolana i iść przed siebie do swojego celu z podniesioną głową. Dzisiaj już wiem, co Artysta nam przekazuje, bo za dzieciaka, widzieliśmy jedynie determinację, a nie przesłanie, które rozumiemy jako dorośli.

Pan Takahashi opowiada nam dokładnie co, z czym i do czego. Pisarz przytacza nam detale, skąd pomysł na mangę o piłce nożnej, kiedy na tamten moment rynek podbijał baseball. Podobało mi się niesamowicie, jak lekko i przyjemnie opowiada o miejscach, w których mieszkał, jak wyglądała młodzieńcza codzienność, kiedy zaczął rysować i jak utorowało się jego późniejsze życie.

Unikam biografii jak ognia, bo mam wrażenie, że jako Czytelnik jestem zarzucona informacjami, które do niczego nie są mi potrzebne, bo prawdopodobnie o nich zapomnę – tutaj tego nie ma! Pan Yoichi zadbał, żeby szczegóły dotyczące okolicy czy też różnego rodzaju ciekawostki, nie wpędziły nas w poczcie, że czytamy książkę historyczną. To idealna książka dla fanów słowa rysowanego, doskonała dla ciekawskich i perfekcyjna dla fanów każdego kalibru.

Fakt, który podbił moje serce, że Twórca ABSOLUTNIE się nie przechwala. Nie chełpi się swoim sukcesem, a opowiada o nim, o drodze do niego, o tym, że trzeba zakasać rękawy i działać. Ten tytuł to istna petarda, licząc, że sam tytuł powstał kilka ładnych lat przed moimi narodzinami.

Polecam wszystkim i każdemu z osobna, bo Kapitan Tsubasa to coś niepowtarzalnego!

Informacje dodatkowe o Jak stworzyłem Tsubasę:

Wydawnictwo: b.d