Ile znacie odmian ziemniaków? Ja kilka i to tylko ze względu na to, że mieszkam na wsi i co roku, sadzimy jakieś do domowego użytku.
Jaśmina i ziemniakożercy to fantastyczny komiks o nastoletniej dziewczynie, która kocha gotować i świetnie jej to wychodzi. Jaśmina codziennie rano szykuje swojemu tacie jedzenie do pracy, potem biegnie do szkoły, a po skończonych lekcjach pędzi jak na skrzydłach do swoich przyjaciół Cyryla i Marco, którzy są szalonymi ogrodnikami, następnie wraca do domu i gotuje dla siebie i taty. Tak upływa jej każdy dzień, niestety pewnego razu biegnąc do przyjaciół po szkole, odkrywa, że już ich nie ma, a na ich farmie są koparki, które wszystko niszczą i pomimo tego, że panowie w białych strojach ją przepędzają, ona postanawia dowiedzieć się prawdy, co tutaj się wydarzyło.
Komiks jest naprawdę ciekawy i pełen emocji co widać po twarzach i gestykulacji bohaterów, grafika jest naprawdę ciekawa i w większości to ona opowiada nam historie, ponieważ tekstu nie jest tutaj jakoś dużo. Jaśmina to cudowna dziewczynka, pomimo tego, że jej tata pracuje, wciąż brakuje im pieniędzy, a ona i tak potrafi przygotować ciekawe posiłki, dostaje warzywa za pomoc przyjaciołom i zbiera jadalne rośliny. Niestety, kiedy w ogrodzie przyjaciół pojawiły się koparki, zniknęły też warzywa, z których mogła ugotować posiłek, nie było ją stać na kupienie czegoś w sklepie i bała się o przyszłość swojej rodziny. Odwiedzając sklep, zauważyła również, że świat zwariował na punkcie pakowanego jedzenia, które nie wyglądało na zdrowe.
Mamy tutaj pokaz ogromnej miłości taty i córki, widać, że się wspierają i razem podnoszą się na duchu każdego dnia, pomimo ciężkiej sytuacji życiowej cieszą się z tego, że mają siebie, spędzają czas na wspólnych posiłkach oraz rozmowie. Również przyjaźń dziewczynki z ogrodnikami jest cudowna, pomimo różnicy wieku oraz innej płci świetnie się dogadują.
Z niecierpliwością czekam na kolejną część, ponieważ ta została przerwana w najbardziej fascynującym momencie, a ja chce się przekonać, jaki sposób znajdzie dziewczynka na pomoc swoim przyjaciołom.
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2025-09-24
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Yasmina vol. 1
Karolina Radlak
Kultowy podręcznik tworzenia doskonałego oprogramowania! * Twórz wolny od błędów, najwyższej jakości kod * Utrzymuj stałą kontrolę nad złożonymi...
Klasyka wierszy dla dzieci. Najpiękniejsze, najzabawniejsze utwory Juliana Tuwima, Marii Konopnickiej, Aleksandra Fredry, Adama Mickiewicza i innych polskich...