"Podczas zbierania materiałów do tej książki po raz pierwszy zostałam wyproszona z czyjegoś gabinetu. Szybko stało się dla mnie jasne, że poruszanie w rozmowie tematu Boga to dość skuteczny sposób na budzenie w ludziach wojowniczych nastrojów. ." (cytat z książki )
Książka Jesień Cudów,to druga książka Jodi Picoult którą przeczytałam.Jak wiemy,autorka podejmuje w nich,ważne ale kontrowersyjne tematy.Tym razem jest to temat objawień Boga,uzdrowień i stygmatów.Kiedy w na pozór kochającej się rodzinie,dochodzi do zdrady,żona załamuje się a 7 letnia córka zamyka się w swoim świecie.I wtedy zaczyna rozmawiać ,z wymyśloną przyjaciółką.Nie byłoby w tym nic dziwnego,ale dziecko twierdzi że widzi i rozmawia z Bogiem.
Sprawa porusza środowisko lekarskie,Faith zaczynają badać lekarze,przeważnie psychiatrzy.Temat przedostaje się do mediów ,które koczują też przed domem gdzie mieszka dziecko.Nikt nie wierzy w te rewelacje,bo rzekome objawienia dzieją się w niewierzącej ,i niepraktykującej rodzinie.Sprawa budzi powszechną ciekawość,a niektórzy usiłują zbić na sprawie swój kapitał,i osiągnąć popularność.
Książka skłania do przemyśleń...Co by się działo gdyby a Naszej rodzinie ,albo sąsiedztwie,miało miejsce takie wydarzenie.co byśmy mówili czy myśleli?ze ktoś chce być sławny i wymyśla takie rzeczy?a może patrzylibyśmy z zapartym tchem,na kanały informacyjne,i oglądali istny show?.
Jodie Picoult jak zwykle nie zawiodła,książka jest ciekawa i porusza aspekt wiary w różnych środowiskach.
Informacje dodatkowe o Jesień cudów:
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2007 (data przybliżona)
978-83-74-69523-7
Tytuł oryginału: Keeping Faith